Onthuld: Dit gebeurt er met de kleding in kledingcontainers, na de inzameling

Nu de herfst officieel is begonnen, kom je weer op het punt aan dat je zomerse niemendalletjes plaats moeten maken voor...

Lees ook

Nu de herfst officieel is begonnen, kom je weer op het punt aan dat je zomerse niemendalletjes plaats moeten maken voor fijne knitwear en lange broeken. Maar als je écht kritisch je garderobe doorspit, kom je gegarandeerd nog meer kleding tegen die je niet meer draagt, omdat je het niet meer past of niet meer je smaak is. Grote kans dus dat je weleens iets naar een kledingcontainer brengt. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er met de kleding gebeurt na de inzameling?

Sorteren

Alle ingezamelde kleding wordt allereerst verkocht aan sorteerbedrijven in Nederland. Zij verdelen de kleding in de volgende drie categorieën:
1. Kleding en schoenen die nog draagbaar zijn
De inzamelaars sorteren de kleding doorgaans globaal, voordat ze het materiaal aan textielsorteerbedrijven verkopen. Zoals de naam al doet vermoeden, sorteren zij alle kleding naar categorie, kwaliteit én op materiaal van de kleding. De draagbare zomerkleding gaat vaak naar India, Pakistan en landen in Afrika. Draagbare winterkleding komt vaak in Oost-Europa terecht.

2. Poetslappen
Kleding die niet meer gedragen kan worden, wordt ontdaan van alle knoopjes, haakjes en andere fournituren, voor ze in grote rechthoekige lappen stof worden gesneden. Deze lappen stof worden voornamelijk gebruikt door verschillende bedrijven waaronder drukkerijen, fabrieken en garages als poetsdoeken.

3. Overig materiaal, dat geschikt gemaakt kan worden voor materiaalhergebruik
Textiel dat in deze categorie terecht komt, wordt gerecycled tot grondstof voor verschillende nieuwe textielmaterialen, zoals dekens, vilt om geluid te isoleren en vulmateriaal voor bijvoorbeeld autostoelen.

Dus als je het niet wist, dan weet je het nu. Enne, heb je je ooit afgevraagd wat er met sale-kleding gebeurt die niet verkocht wordt? Daar lees je HIER alles over.

Bron: Milieu Centraal, Vereniging Herwinning Textiel, Voor de wereld van morgen, Beeld: iStockphoto

Laatste nieuws

Zie ook