Real life: ‘Mijn grote liefde zit vast voor date-rape’

Een relatie met een crimineel in jail, niet iets dat hoog op een verlanglijstje staat. Toch koos Suzanne (29) heel bewus...

Lees ook

Een relatie met een crimineel in jail, niet iets dat hoog op een verlanglijstje staat. Toch koos Suzanne (29) heel bewust voor een man die vastzit voor verkrachting.

De tot levenslang veroordeelde Amerikaanse autosloper Steven Avery, die internationaal beroemd werd door de Netflix-documentaire Making a murderer, is verloofd, werd vorige week bekend. Hoewel velen zijn verloofde voor gek verklaren, had Steven het blijkbaar voor het uitzoeken: sinds zijn veroordeling in 2005 kreeg hij gemiddeld veertig liefdesbrieven per dag. Ook de grote liefde van Suzanne (29) zit achter de tralies: “De eerste keer dat ik Shawn ging opzoeken vond ik eerlijk gezegd doodeng. Het voelde bijna alsof ik in een film zat. Toen ik aankwam in de gevangenis, leek het wel of ik door de douane moest. Ik moest al mijn spullen afgeven, moest door een metaaldetector en werd van top tot teen gefouilleerd. Daarna werd ik naar een soort wachtruimte gebracht, terwijl twee bewakers Shawn gingen halen. Ineens stond hij er. Hij was precies zoals op de foto’s, al waren zijn ogen veel feller blauw. Hij lachte verlegen naar me. Dat was het moment dat ik het zeker wist: ik ben verliefd.”

Penvrienden

“In 2013 las ik op een internetforum dat Amerikaanse gevangenen penvrienden zochten. Het leek me interessant om te schrijven met iemand die in een situatie verkeerde die ik totaal niet kende. Ook het idee dat ik het leven voor iemand achter de tralies wat meer kleur zou kunnen geven, sprak me aan. Via een bemiddelingsbureau kwam ik in contact met Shawn, een jongen die twee jaar jonger was dan ik. Hij zat een straf van negen jaar uit, waarvan hij er drie op had zitten. Ik wilde in eerste instantie niet weten wat hij had gedaan. Mijn insteek was: ik schrijf met de mens zoals hij nu is en niet met de mens die hij was op het moment van zijn misdaad. Ik kreeg al snel een brief terug. Shawn was dolblij dat er iemand leek te zijn die zich om hem bekommerde. Dit was zelfs zijn eerste contact met de buitenwereld sinds hij in de gevangenis zat. Zijn ouders waren overleden en hij had geen andere familie die naar hem omkeek.”

Verliefd

“Ik had destijds een relatie, maar die liep al een tijd niet echt lekker meer. We leefden samen als broer en zus en hadden elkaar niets meer te vertellen. Vreemd genoeg had ik al snel het gevoel dat ik meer deelde met Shawn dan met mijn eigen vriend. Als je wegdacht dat hij vastzat en aan de andere kant van de wereld woonde, hadden we eigenlijk bijzonder veel gemeen. Ongemerkt begon ik steeds meer voor hem te voelen. Als ik de brievenbus hoorde klepperen maakte mijn hart een sprongetje: zou er een brief van hem bij zitten? Omgekeerd schreef Shawn dingen als dat ik het lichtpuntje in zijn leven was. Onze brieven werden steeds flirteriger van toon. Het gaf me de spanning die ik in mijn relatie zo miste. Hoewel ik nog steeds op geen enkele manier een serieuze toekomst met Shawn voor me zag, besefte ik op dat moment wel dat mijn relatie de uiterste houdbaarheidsdatum echt wel had overschreden. Ik besloot er dus een punt achter te zetten, en dat voelde als een enorme opluchting. In de periode erna zette ik flink de bloemetjes buiten met vriendinnen. Ik sloeg ook een paar keer een jongen aan de haak, maar steeds voelde het niet goed. Bijna alsof ik vreemdging. Ik vroeg me af waar dat gevoel vandaan kwam. Het was vast omdat ik weer moest wennen aan mijn single status, dacht ik. Het kwartje viel toen ik weer een brief van Shawn kreeg.”

Bezorgd

“Hij schreef dat hij een aanvaring had gehad in de gevangenis waarbij hij lichtgewond was geraakt. Ik was direct ontzettend bezorgd. Het liefste wilde ik hem bellen, maar dat ging natuurlijk niet. Het bleef maar door mijn hoofd spoken, totdat ik ’s avonds in bed dacht: Het lijkt wel alsof ik verliefd ben… Als ik er met vriendinnen over probeerde te praten verviel het gesprek al snel in flauwe grapjes over Prison Break. Niemand nam mijn gevoelens serieus. Omdat deze wel steeds heviger werden, besloot ik uiteindelijk toch te vragen naar de reden dat Shawn in de gevangenis zat. Het duurde heel lang voordat er weer een brief van hem kwam, wel een week of twee. Ik was bang dat ik hem had afgeschrikt en stond op het punt hem te schrijven dat het er niet toe deed, toen zijn antwoord kwam: Shawn bleek te zijn veroordeeld voor date-rape. Ik schrok vreselijk toen ik dat zo zwart op wit zag staan, het duurde wel een uur voor ik verder durfde te lezen. Shawn schreef dat het op een misverstand berustte, hij had de signalen van het meisje verkeerd geïnterpreteerd, en hij was voorheen nog nooit met de politie in aanraking gekomen. Hij wist zeker dat dat hem ook nooit meer zou gebeuren. Als hij vrij was, wilde hij een nieuwe start maken, met een schone lei. En met mij.”

Het hele verhaal lees je HIER voor €0.49 via Blendle of in de nieuwe Grazia die in de winkel ligt!

Lees ook: “Dan droeg ik een coltrui, zodat niemand de wurgplekken zag”

Tekst: Vivienne Groenewoud

Laatste nieuws

Zie ook