Dit is waarom je niet langer dan 10 minuten op het toilet moet zitten

Even door je timeline scrollen terwijl je op het toilet zit, klinkt het je bekend in de oren? Niet meer doen! Die extra...

Lees ook

Even door je timeline scrollen terwijl je op het toilet zit, klinkt het je bekend in de oren? Niet meer doen! Die extra tijd die jij op het toilet besteedt, zou niet zo goed zijn voor je stoelgang.

Ga alleen als je moet

De wc zou simpelweg voor één ding bedoeld moeten zijn; om je behoeften te doen. Je doet er beter aan om niet langer dan 10 minuten op de toiletbril te zitten, stelt Gregory Thorkelson, specialist in gastro-enterologie. Sterker nog: ga alleen naar het toilet als je aandrang hebt. Als je dit niet doet, dan ben je al snel geneigd om alsnog te persen of te duwen met alle nadelige gevolgen van dien. Zo ben je meer vatbaar voor aambeien.

Gezondheid

Als je langer dan 10 minuten op het toilet zit, kan dat volgens Gregory een teken zijn dat er iets aan de hand is. Het kan zoiets ‘simpels’ als stress zijn, maar dat oefent wel een grote invloed op je stoelgang uit. Stress zorgt er namelijk voor dat je in een survival modus komt, en snel poepen is dan niet het eerste wat je zult doen.

Constipatie

Natuurlijk kan het ook een teken van constipatie zijn. Als je niet naar het toilet gaat wanneer je aandrang hebt, heeft dat het tegenovergestelde effect tot gevolg. Je ontlasting komt er niet uit, maar trekt zich weer terug. Je darmen halen vervolgens wat vocht uit je ontlasting, wat weer bij kan dragen aan een verstopping. Enne, het zou best lang kunnen duren voordat je weer dat gevoel krijgt dat je écht naar de wc moet gaan. Jawel, soms zelfs een paar uur. Hoe droger de ontlasting, hoe moeilijker dat bezoekje aan het toilet zal worden.

Leg je telefoon voortaan aan de kant en focus je volledig op je bezoekje aan het toilet. Duurt het toch langer dan 10 minuten? Ga dan na of je wel voldoende vezels binnenkrijgt. Streef in ieder geval naar 38 gram per dag. Ook koffie kan wonderen doen.

Lees ook: Waarom je nooit een badspons moet gebruiken

Bron: Men’s Health, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook