6 Tips voor een goede nachtrust

Voor veel mensen is het elke dag weer een struggle om uit bed uit bed te komen. Het liefst snooze je nog een p...

Voor veel mensen is het elke dag weer een struggle om uit bed uit bed te komen. Het liefst snooze je nog een paar keer, totdat het moment zich aandient dat je echt moet opstaan. Maar wat nou als je zonder de herrie van een wekker uit jezelf kan opstaan? Volgens slaapexperts kan het.

Goede nachtrust

Dr Guy Meadows van The Sleep School en BensonsforBeds vertelt hoe je in zes simpele stappen uit jezelf wakker kan worden en de wekker dus in principe niet meer nodig hebt. Geen druk op de snooze button, maar gewoon uitgerust wakker worden. Natuurlijk is het wel van belang dat je bijvoorbeeld niet nog een kopje koffie drinkt voor het naar bed gaan en dat je het stappenplan met regelmaat uitvoert.

1. Maak tijd om te gaan slapen

Je weet dat je genoeg slaap hebt gehad als je ’s ochtends ‘fris en fruitig’ wakker wordt. Herken je dit niet, dan moet je ervoor zorgen dat je rekening houdt met het aantal uren slaap dat je nodig hebt. Heb jij bijvoorbeeld 8 uur slaap nodig en moet je ’s ochtends om 7 uur opstaan, dan is het handig om in de avond uiterlijk om 11 uur naar bed te gaan, zodat je de rust krijgt die je nodig hebt.

2. Zorg dat je met een uitgerust hoofd gaat slapen

Lig je in bed en ben je druk aan het piekeren over van alles en nog wat, dan heeft dat grote invloed op je slaapritme. Zorg dus dat je met een ‘leeg hoofd’ gaat slapen en focus je op dingen als je ademhaling.

3. Zorg dat je de routine met regelmaat herhaalt

Zorg dat je slaapritme stabiel is. Het is een stuk moeilijker voor je lichaam om uit jezelf op een bepaald tijdstip wakker te worden, als je een heel onregelmatig slaapritme hebt. Probeer elke dag dus om ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, zodat je lichaam dit gaat herkennen.

4. Maak gebruik van slaap-hulp

Volgens Dr Sohère Roked gebruiken sommige mensen valeriaan, lavendel of drinken ze kamille om zo met een relax gevoel naar bed te gaan.

5. Zorg dat je actief in de buitenlucht bent

Als je overdag actief bezig bent, zorgt dat ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Wie veel beweegt en actief is, valt namelijk eerder in slaap en zal ook vaster slapen. Door veel naar buiten te gaan, vang je veel zonlicht. En zonlicht is weer goed voor je body clock, zodat je dus ’s nachts beter slaapt.

6. Neem niet teveel stimulerende middelen op een dag

Koffie, nicotine, alcohol en suiker zijn allerlei dingen waar je slaapritme niet beter van wordt. Zorg dus dat je er overdag niet teveel van neemt, maar voor je naar bed gaat kan je het sowieso beter helemaal laten staan.

Lees ook: Praat jij in je slaap? Dat zegt dít over je!

Bron: Daily Mail Beeld: Istock

Laatste nieuws