Hierdoor krijg je sneller grijze haren

Die eerste grijze haar ontdekken... Voor sommigen een moment dat de paniek uitbreekt. De meeste mensen krijgen grijze ha...

Lees ook

Die eerste grijze haar ontdekken… Voor sommigen een moment dat de paniek uitbreekt. De meeste mensen krijgen grijze haren als ze in de dertig zijn, andere hebben het geluk dat het nog even duurt. Toch zijn leeftijd en genen niet de enige factoren die bepalen wanneer de nare (en vaak opvallende) haartje opduiken. Volgens de Amerikaanse dermatoloog Marie Jhin zijn er namelijk vier factoren die het proces nog extra versnellen… Wij somden ze op:

1. Stress
De uitdrukking over grijze haren en stress ken je vast wel, maar zit er een kern van waarheid in? Verschillende studies hebben uitgewezen van wel. Zo heeft een studie van de New York University uitgewezen dat stress voor de uitputting van stamcellen in de basis van de haarzakjes zorgt bij muizen. “Hoewel er nog niet heel veel research voorhanden is, is er voldoende anekdotisch bewijs”, aldus de dermatoloog.

2. Vitaminetekort
Ook een tekort aan vitamine B12 kan ervoor zorgen dat je sneller grijze haren krijgt. Ouderen, vegetariërs, veganisten en mensen met bepaalde ziektes en aandoeningen (zoals aan de maag & darmen) hebben hier een verhoogde kans op.

3. Medische oorzaak
In uitzonderlijke gevallen kunnen grijze haren ook opduiken als er sprake is van aandoeningen aan de schildklier of de hypofyse (een klier aan de onderzijde van de hersenen). Ook auto-immuunziektes zoals alopecia en vitiligo, die de huid en het haar aanvallen, kunnen de oorzaak zijn. “Als je eigen lichaam de haarcellen aanvalt, dan kun je als gevolg daarvan grijs worden”, legt Marie uit.

4. Roken
“Roken is het slechtste wat je kan doen voor je huid en haar”, aldus Marie. “Als je naar de huid van rokers kijkt dan kun je hun rimpels zien. Je ziet dan wel geen rimpels op de hoofdhuid, maar er zijn wel degelijk effecten voor de haarzakjes.” Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat roken zorgt dat mensen onder de 30 daardoor sneller grijs haar krijgen.

Lees ook: #Grannyhair, dé nieuwe haartrend op Instagram

Bron: Nieuwsblad, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook