Waarom een citroenschijfje in je gin-tonic géén goed idee is

Voortaan toch maar twee keer nadenken voor je een schijfje citroen, ofwel de finishing touch, aan je drankje toevoegt. U...

Voortaan toch maar twee keer nadenken voor je een schijfje citroen, ofwel de finishing touch, aan je drankje toevoegt. Uit onderzoek dat gepubliceerd is in the Journal of Environmental Health, blijkt dat bijna 70 procent niet alleen ontzettend onhygiënisch is, maar ook nog eens allemaal ziektes kan veroorzaken.

Schimmel

Tijdens het onderzoek werden 43 restaurants bezocht en werd het vruchtvlees en de schil van 76 citroenen onder de loep genomen. De citroenschijfjes werden meteen na het serveren van het glas afgehaald. Op en in de vrucht zaten bacteriën afkomstig van de handen van het keukenpersoneel en/of de bedieningsmedewerkers. Volgens onderzoekers hadden zij eerder rauw vlees of andere producten aangeraakt.

Ook andere onderzoeken naar citroenschijfjes wezen erop dat de helft van de schijfjes besmet was met resten van menselijke uitwerpselen. Darmbacteriën, huidcellen, E.coli, stafylokokken en zelfs candida, een schimmel die normaal alleen in de vagina voorkomt, werden aangetroffen.

Giftig

Daarnaast bevat de schil ook veel pesticiden, zo legt toxicoloog en farmacoloog JanTytgat in de ‘Campuskrant’ van KU Leuven. “Die schil is een poreuze spons die ervoor zorgt dat het vruchtvlees niet uitdroogt in het droge klimaat waarin citroenen groeien. Helaas bevat zo’n schil ook slechte stoffen, denk aan pesticiden. In je drankje komen die stoffen vrij, zeker in het warme water van een thee. Pesticiden die in het lichaam worden opgenomen, kunnen het immuunsysteem en de vruchtbaarheid aantasten. Sommige zijn vermoedelijk zelfs kankerverwekkend. Ik zou zelf dus zeker biovruchten gebruiken, al ben je ook dan nog niet zeker. En wie vraagt er op café nu expliciet naar een biocitroenschijfje?”

Aiii voortaan dan geen citroen meer? Een gewaarschuwd mens telt voor twee…

Lees ook: Citroenen moet je invriezen

Bron: HLN, Campuskrant, the Journal of Environmental Health, Beeld: iStockphoto

Laatste nieuws