Sarah overleefde de aanslag in Nice: ‘Overal lagen lichamen, het was afschuwelijk’

Tuigvloggers. Ophef rondom de meiden van The Green Happiness. Yuri-gate. En de bouwvakker die viral ging en daar een mod...

Lees ook

Tuigvloggers. Ophef rondom de meiden van The Green Happiness. Yuri-gate. En de bouwvakker die viral ging en daar een modellencontract aan overhield. Ze kenmerkten allemaal het jaar 2016. Zo ook de aanslag in Nice. 14 juli werd in het Franse Nice een aanslag gepleegd: op de beroemde Promenade des Anglais reed een truck op de mensenmassa in. Sarah D’Ghoughi (25) zag het voor haar ogen gebeuren.

Vuurwerk

“Ik was op vakantie in Nice. Ik zou eigenlijk met een vriendin gaan, maar door omstandigheden kon zij niet mee. Dus ging ik in m’n eentje. Een paar dagen voor de aanslag had ik op het strand een jongen leren kennen. Omdat het 14 Juillet was, werd op de Promenade des Anglais een vuurwerkshow gehouden. We zouden samen naar het vuurwerk gaan kijken. Door de drukte op de boulevard kon ik hem niet vinden, en ik ging weg nadat het vuurwerk afgelopen was. Een paar seconden later zag ik de vrachtwagen volop de mensenmenigte inrijden.”

Schuilen

“Ik was net op tijd weggelopen, ik stond er maar een paar meter vandaan. Dat beeld… Ik zag het en wist dat het niet klopte. Dit kon niet echt zijn! Mijn hersenen hadden tijd nodig om de situatie te verwerken. Ik dacht eerst nog dat de bestuurder dronken was, het was immers feest. Maar toen hoorde ik de bestuurder keihard gas geven terwijl hij over al die mensen heen reed. Ik kon alleen maar denken: ik moet hier weg, een schuilplek zoeken! Wat staat er nog meer op de planning, is het één persoon of lopen er meer mensen rond, met een pistool misschien? Ik wist toen ineens wel zeker dat het een actie met voorbedachten rade was. De bestuurder reed bewust door de mensen heen.”

“Ik rende weg en zag een jongen bij een restaurant mensen naar binnen halen. Ook ik ben daar naar binnen gegaan. Het was een chaos, mensen waren aan het schreeuwen en huilen. Niemand wist wat er aan de hand was. Een van de dingen waar ik aan dacht toen ik aan het schuilen was in dat restaurant, was: zou die jongen met wie ik had afgesproken nog leven? Hetzelfde gold voor de eigenaar van het Air bnb-appartementje waar ik logeerde.”

Aanslag

“Wat er precies was gebeurd, hoorde ik pas toen ik familie en vrienden in Nederland liet weten dat ik oké was. Zij zetten de televisie aan en vertelden me dat het een aanslag was. Op tv zie je een samenvatting van alles wat er gebeurde: als je er middenin zit, zie je maar één onderdeel. Na ongeveer een kwartier hoorde ik niets meer, voor mijn gevoel was het voorbij. Ik ging naar buiten en wat ik zag was afschuwelijk. Om de paar meter lagen lichamen op straat, sommigen met afgerukte ledematen. Mensen gilden en huilden, het was een en al paniek.”

“Ik rende naar mijn Airbnb, de eigenaar bleek niet thuis. Gelukkig kwam hij later wel. We hebben elkaar omhelsd, waren compleet in shock en konden niets anders zeggen dan: ‘Wat is dit? Wat is er gebeurd?’ Ook de jongen die ik had leren kennen, heeft het gelukkig overleefd: ik sprak hem een paar dagen later op Facebook.”

Traumatisch

“Toen de eerste schok voorbij was, dacht ik: wat gaat er met mij gebeuren nu ik dit meegemaakt heb? Ik verwachtte dat ik paniek zou voelen. Als je iets traumatisch hebt meegemaakt, zijn je hersenen wakker en in shocktoestand. Dat was niet zo bij mij, ik ben gewoon in slaap gevallen die nacht. De volgende dag vloog ik naar huis, zoals gepland. In Nederland ging ik ‘gewoon’ door met mijn leven. Ik heb er wel veel over gesproken en ik denk dat dat mij heeft geholpen bij het verwerken. Ik had niet verwacht dat ik er zonder klachten af zou komen. Ik heb vreselijke dingen gezien, maar die komen niet steeds terug in mijn hoofd. Ik sta niet angstiger of voorzichtiger in het leven.”

“Wat ik wel heftig vind, is dat ik bang was dat mensen mij erop aan zouden kijken. Terroristische aanslagen worden gelinkt aan de Islam. Ik ben moslima, dachten ze dat ik erbij hoorde? Gelukkig was dat helemaal niet het geval, maar het feit dat het in mijn hoofd omging toen ik na de aanslag door de straten van Nice liep, vind ik heftig.”

Laatste nieuws

Zie ook