Primark legt uit waarom ze zo goedkoop zijn

Loop jij regelmatig ook even bij de Primark naar binnen? Hier kun je immers terecht voor de leukste fashion items voor e...

Lees ook

Loop jij regelmatig ook even bij de Primark naar binnen? Hier kun je immers terecht voor de leukste fashion items voor een vriendelijk prijsje. Je portemonnee blij, jij blij. Dat neemt echter niet weg dat er ook vraagtekens worden gezet bij de extreem lage prijzen, want hoe is dat toch mogelijk? Wij vroegen het aan Primark zelf.

Vriendelijk prijsje

Een jurkje, schoenen of tas al voor een paar euro’s scoren? Primark is the place to be. Dat Primark een budgetvriendelijke winkel is, komt omdat de winkelketen een andere aanpak hanteert. “De lonen van de werknemers in de fabrieken zijn hetzelfde, of ze nu kleding voor Primark maken of voor andere bekende merken, inclusief luxe merken. Primark drukt de kosten door slim en efficiënt te werken”, laten ze weten. Primark houdt de kosten laag door de volgende dingen:

1. Ze adverteren nauwelijks
2. Ze bestellen in grote aantallen
3. Ze bestellen de meeste producten rechtstreeks bij de leveranciers
4. Ze hanteren veel lagere marges dan de concurrenten
5. Ze betalen hun leveranciers snel uit
6. Ze kopen hun stoffen waar mogelijk dichtbij de plaats van productie in
7. De kleding wordt niet per stuk verpakt in plastic, maar in grote hoeveelheden en wordt meteen van fabriek naar winkel geleverd, zonder tussenstops
8. Ze werken zoveel mogelijk met landen waar geen importheffingen betaald hoeven te worden

Inzet

Daarnaast zet de populaire winkelketen zich in voor goede arbeidsomstandigheden, laten ze weten. Ze hanteren een gedragscode waarin de belangen van de werknemers en leefomgeving voorop staan. Regelmatig voert Primark controles uit met een team bestaande uit 75 specialisten, om na te gaan of de regels ook daadwerkelijk gehanteerd worden. “Primark werkt met meerdere organisaties samen om onderwijs, ontplooiing en duurzaamheid mogelijk te maken. Maar niet alleen zet de winkelketen zich in voor goede arbeidsomstandigheden, ook wil Primark de economie van zulke landen een boost geven. Zo zorgt Primark wereldwijd voor werkgelegenheid van meer dan 700.000 mensen.”

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook