Zo gaat het er echt aan toe bij Expeditie Robinson

Het spannende survivalprogramma Expeditie Robinson is ten einde en publiekslieveling boerin Bertie ging er in de bloedst...

Het spannende survivalprogramma Expeditie Robinson is ten einde en publiekslieveling boerin Bertie ging er in de bloedstollende finale met de winst vandoor, maar heb je je ooit afgevraagd hoe het er écht aan toe gaat op het eiland? Wij zochten het uit.

De kandidaten

Voormalig Expeditie Robinson-presentator Ernst Paul Hasselbach hield zich destijds ook bezig met de selectie van de kandidaten. Zo vertelde hij aan Media Journaal: “Paradijsvogels: Wow-types met een eigen kijk op leven. Een paar middenmoters voor de balans, ten minste twee jongeren die bij het zenderprofiel passen. Eén obvious winner: een militair of een bouwvakker. En altijd iemand met een kleurtje.” Wat hij niet wil zijn rouwverwerkers en mensen met jeugdtrauma’s. “Bij de selectie wordt steeds vaker een psycholoog ingeschakeld die een psychologisch profiel van de kandidaat maakt. Met twijfelgevallen voeren ze extra gesprekken. Zeggen ze: ‘hier zit een jeugdtrauma.’ Helaas, dan doen we het niet”, aldus de voormalig presentator.

Als de kandidaten eenmaal gekozen zijn, worden ze niet meteen naar het eiland gebracht. Ze verblijven eerst een aantal dagen in een resort vlakbij het eiland, waar ze onder andere door een medisch team gecheckt worden.

De crew

Naast de kandidaten en presentatoren zijn er twee tweetallen bestaande uit een cameraman en een geluidsman. Zij varen naar de kandidateneilanden en verblijven daar ook. Ze hebben een hutje en eten, wel achter slot en grendel. Ze moeten zich slechts aan drie regels houden: niet met de kandidaten praten, ze geen eten geven en niets achterlaten wat de kandidaten zouden kunnen gebruiken, zo schrijft het Media Journaal. De regels worden echter niet altijd gehandhaafd. Eén cameraman stond tijdens een draaidag te filmen, toen hij een inktvis in het water zag. “Toen heb ik kandidaat Y even gewenkt, zo van: hier zit wat. Heeft-ie de inktvis gevangen. Zo houd je de kandi’s te vriend. Ik bedoel: vraag ik Y morgen of hij nog een keer wil komen aanlopen voor de camera, denkt hij: doe ik want die Sam is een goede gast.” Er is ook een timmerman aanwezig in het gezelschap, die samen met zijn team de bouw van de hindernisbanen en de set van de eilandraad op zich neemt.

In scene

Op de vraag of alle momenten écht zijn of dat er weleens iets in scène wordt gezet, zeggen de producers het volgende: zij bekijken alle beelden en creëren op deze manier de verhaallijn door de selecties van de scènes. “Zien we een conflict ontwikkelen, waarschuwen we de verslaggever dat hij de kandidaten daar morgen naar moet vragen. Is een scène dan nog niet compleet, laten we de camerajongens extra beelden draaien.” Er wordt zo min mogelijk ingegrepen, maar ze geven wel toe dat ze de kandidaten weleens ‘een duwtje’ geven. Zo vertelt één van de producers:” Zíj zijn degene die het programma maken. Het zijn voor hen geen anonieme poppetjes. Dat is waar het veel realityredacties aan ontbreekt: respect voor de kandidaten. Vinnie: We vergroten eigenschappen uit, maar laten ze zien zoals ze zijn.”

De deelnemers krijgen écht geen eten, er is geen toilet en ook geen tandpasta, zoals vaak gevraagd wordt. “We strippen de kandidaten grondig. Van tevoren krijgen ze een lijst met wat ze mee mogen nemen. Die is eigenlijk heel kort: 2 setjes zwemkleding, een t-shirt, een lange broek en een trui.” Vrouwen krijgen ook tampons en maandverband.

Na de show

De kandidaten die eruit worden gestemd, gaan niet met de eerstvolgende boot naar huis, zoals je zou denken. Dat laat Teske de Schepper, deelneemster in 2015, op haar blog weten. Net zoals voor de opnames, gaan ze terug naar het resort. Daar worden ze opgevangen. Behalve een ontspannende omgeving en lekker eten, krijgen ze weer medische checks. Ook worden ze bijgestaan door een begeleider, schrijft Teske. Dat is belangrijk, omdat ze een heftige periode achter de rug hebben. “Hun korte-termijngeheugen is door gebrek een voeding vaak verslechterd en hun organen werken langzamer. Door vitaminetekort kan er zelfs haaruitval bij vrouwen optreden”, legt Vincent Evers, eindredacteur bij het programma, uit.

Lees ook: Anna, Jessie en Suzanne over ‘afval’-race Expeditie Robinson

Beeld: iStockphoto, Bron: Media Journaal, Volkskrant, Elke Dag Vakantie.nl, RTL XL

Laatste nieuws