Vader Bataclan-terrorist te gast bij RTL Late Night

Donderdagavond schoof Azzedine Amimour, de vader van één van de terroristen in de Bataclan, aan bij Humberto Tan in RTL...

Lees ook

Donderdagavond schoof Azzedine Amimour, de vader van één van de terroristen in de Bataclan, aan bij Humberto Tan in RTL Late Night. De man ontmoette ook Bob en Ferry, de twee Nederlandse overlevenden van de aanslag.

Beïnvloedbaar

“Samy was een gewone jongen, lief en behulpzaam, een tikje introvert”, begint zijn vader Amimour, over zijn zoon. “Zijn radicalisatie is begonnen met een buurman. Hij praatte met Samy, die zachte jongen die altijd behulpzaam was en luisterde. En Samy was makkelijk te beïnvloeden. Zo begon het.”

“Toen kwam de moskee erbij, er waren verschillende factoren in het spel. Op een dag waren er drie vrienden, waarvan er één aan iemand onderdak had verschaft die gezocht werd door de politie. Dus op een dag kwam de politie om zeven uur ’s ochtends aan de deur en nam het drietal mee. Ik was erbij toen ze werden meegenomen. Dat was de eerste keer voor de Bataclan dat hij begon te radicaliseren. Toen hij wegging keek ik hem aan, en hij keek mij aan. ‘Samy, wat is er aan de hand?’, vroeg ik. ‘Papa, ik heb niets misdaan’, zei hij. Toen zag ik dat zijn blik op onze handen gericht was. Want mijn vrouw en ik zaten rug aan rug aan elkaar geboeid. Ik heb zijn blik toen gezien. Dat zat hem dwars. Toen hij die vier nachten in hechtenis zat, weet ik niet hoe zijn verhoor is verlopen. Toen hij weer vrijkwam, zag hij alles anders. Radicalisering begint niet alleen in de moskee”.

Radicalisering

Amimour probeerde de radicalisering van zijn zoon, tevergeefs, een halt toe te roepen. “Het was niet makkelijk om met hem te praten, want het werkt niet als je zegt: ‘Dat is niet goed, je moet niet bidden’. In de eerste instantie drong ik tot hem door, maar hij was al sterk beïnvloed door wat hij op tv zag. Uiteengereten vrouwen en kinderen. Ik heb van alles geprobeerd. Maar ik zeg één ding: het kan iedereen overkomen.”

Niet boos

De twee Nederlanders die de aanslag in de Bataclan hebben overleefd, ontmoetten de vader van Samy Amimour. “Wij zijn absoluut niet boos op hem”, zeggen ze. Bob wilde de vader van de terrorist graag ontmoeten. “Ik had een vermoeden hoe deze man zich zou voelen, en dat bleek ook te kloppen. Hij is net zo goed als wij slachtoffer. Op een andere manier, misschien op meerdere manieren. Ik wilde hem ontmoeten voor mezelf, maar ook om iets positiefs te doen met die situatie. Er is al genoeg woede en er zijn al genoeg nare dingen over in het nieuws geweest. Als wij met elkaar constructief tot een oplossing willen komen, wil ik daar heel graag aan meewerken.” Ook de vader vindt het contact met de overlevenden belangrijk. “Om oplossingen te vinden, om het te begrijpen. Ik wil een boek schrijven en misschien kunnen zij me daarbij helpen. Zij zagen de daders, hebben het meegemaakt. Ik heb het van de andere kant meegemaakt. Je moet het proberen begrijpen”.

Bekijk de fragmenten van de uitzending hieronder.

Lees ook: Overlevende aanslag Bataclan deelt aangrijpend verhaal

Bron: RTL, AD, Metronieuws, Elsevier, HLN.be Beeld: RTL Late Night, ANP

Laatste nieuws

Zie ook