Vrouw bevalt twee jaar na dood echtgenoot van zijn kind

De wil om samen met haar man ouders te worden, was voor Wendy Clerkx intens groot. Toen Marco Vos aan de gevolgen v...

Lees ook

De wil om samen met haar man ouders te worden, was voor Wendy Clerkx intens groot. Toen Marco Vos aan de gevolgen van een zeldzame spierziekte overleed, wilde Wendy er nog steeds voor gaan. Twee jaar na de dood van haar man, beviel ze van zoontje Viktor Vos Clerkx.

Kinderwens

Samen met haar man had Wendy tijdens hun relatie een grote kinderwens. Doordat Marco al zes jaar lang kampte met zijn ziekte, kon Wendy niet via de natuurlijke weg zwanger worden. Toen bleek dat haar man niet meer te genezen was en de doktoren geen idee hadden hoe lang hij nog te leven had, bedachten ze een oplossing. “Omdat de experimentele medicijnen die hij nam geen negatieve invloed hadden op zijn vruchtbaarheid én onze kinderwens nog altijd sterk was, wilden we voor ivf gaan. En zo hoorden we dat er zoiets bestaat als post mortem ivf. Het bleek dus juridisch mogelijk dat ik me na Marco’s dood kunstmatig liet bevruchten met zijn ingevroren zaadcellen.”

Liefde

Het stel was zich ervan bewust dat het kind zonder zijn vader zou opgroeien en er vonden dan ook emotionele gesprekken plaats. “Het ging hier over een kind van hem dat hij nooit zou zien. Maar Marco gunde het me enorm. Omdat onze liefde zo groot was en omdat hij me ook heel graag iets van zichzelf wilde nalaten.” Na de eerste rauwe pijn om het verlies van haar man wist Wendy het zeker; ze voelde nog altijd dat ze zwanger van hem wilde worden.

Bevalling

Ook na de bevalling was het niet altijd even makkelijk voor Wendy. “Je staat er om te beginnen alleen voor als moeder. Marco missen, doet bij momenten dubbel zoveel pijn omdat ik zoveel van hem in ons zoontje herken. Viktor heeft veel trekjes van zijn papa, bij een bepaalde blik zie ik Marco zelfs letterlijk in het klein voor me.” Toch is Wendy niet van plan voor altijd alleen met Viktor te blijven. “Ik hoop natuurlijk dat ik hem op een dag een echte papa kan geven. Ook als ik later een nieuwe vriend heb, blijft dit de beste keuze. Het leven gaat verder, maar ik neem het mooie uit mijn verleden mee. Mijn overleden man leeft verder in mijn kind. En Viktor laat mij zijn wat ik altijd het liefste heb willen zijn: mama”, aldus Wendy.

Lees ook: Moeder laat zien hoe je er écht uitziet na een bevalling

Bron: HLN.be Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook