Jessica kickte cold turkey af van social media en dat deed dit met haar eigenwaarde

Jessica kickte cold turkey af van Instagram, Facebook en Twitter. Ze was verbaasd over wat dat met haar eigenwaarde deed...

Lees ook

Jessica kickte cold turkey af van Instagram, Facebook en Twitter. Ze was verbaasd over wat dat met haar eigenwaarde deed.

“Ik staarde glunderend naar m’n telefoon toen mijn nieuwste profielfoto 213 likes haalde. Een nieuw record! Op dat moment was m’n eigenwaarde – of, zoals ik het nu noem, mijn selfie-waarde – torenhoog.”

Verslaving

“Zoals bij alle verslavingen, begon het onschuldig. Ik had periodes dat ik actief was online en dan weer een tijdje waarin ik het rustig aan deed. Maar al snel had ik online bevestiging echt nodig en daar schrok ik nogal van. Mijn pogingen om grappig, knap en succesvol te lijken namen steeds meer tijd in beslag. Uiteindelijk besefte ik dat ik mijn online-ik belangrijker vond dan mijn echte ik. Toen wist ik dat het tijd werd voor een reality-check. Het idee van een social media detox vond ik wel een beetje eng, maar ik wist dat ik het moest doen – voor m’n gezondheid, geestelijk welzijn en kwaliteit van leven. Ik besloot een maand niet op Twitter, Instagram en Facebook te gaan.”

Alle tijd van de wereld

“In het begin was het net als bij het verbreken van een relatie: plotseling heb je alle tijd van de wereld en dat is zo overweldigend dat je niet weet wat je met al die tijd aan moet. Elk vrij moment had ik de neiging om m’n telefoon te checken, en het kostte me alleen al een paar dagen om die gewoonte af te leren. Ik moest de echte dingen in het leven voeden en water geven, de dingen waar ik om gaf, zodat ze konden groeien en bloeien.”

“Die maand voelde een beetje als de nineties, alsof ik weer op school zat. Natuurlijk was het soms erg moeilijk om de detox vol te houden. Op een eenzame avond was het enorm verleidelijk om een flatterende foto van mezelf te postenen zo wat aandacht te krijgen.”

Meer tijd

“Langzaamaan begon ik echt plezier te krijgen in de verandering. Minder social media tijd betekende meer tijd voor echte sociale contacten. Na twee weken merkte ik al dat het m’n vriendschappen goed deed.”

“Na een aantal weken zonder social media kreeg ik het gevoel dat ik een betere versie van mezelf was geworden. Voller. Alsof ik meer van mezelf wilde geven aan de mensen en dingen waar ik het meest om gaf in het leven, liever dan social media voor me te laten spreken. Mijn eigenwaarde en bevestiging kwamen van een veel gezondere plek. Het voelde verfrissend en ik was tevreden. Compleet social media-loos ben ik niet. Na een maand begon ik weer, maar wel op een andere manier. Het blijft een geweldig platform voor werk en een mooie toevoeging aan mijn sociale leven. Maar zal ik vaker offline zijn, niet meer elk sociaal event delen, niet meer zo vaak mogelijk mijn telefoon checken, en niet meer afhankelijk zijn van de likes voor m’n eigenwaarde? Ja. Dat idee spreekt me wel aan.”

Laatste nieuws

Zie ook