Hij verkrachtte haar, samen doen ze hun verhaal

Een bijzonder gebeurtenis tijdens een TED-bijeenkomst toen Thordis Elva en Tom Stranger het podium overnamen. De tw...

Een bijzonder gebeurtenis tijdens een TED-bijeenkomst toen Thordis Elva en Tom Stranger het podium overnamen. De twee leerden elkaar ruim twintig jaar geleden kennen, toen Tom de 16-jarige verkrachtte na een schoolfeest. Nu delen zij samen hun verhaal.

Schoolfeest

Na de verkrachting gingen hun wegen uit elkaar. Toch voelden zowel Tom als Thordis zestien jaar later nog steeds de enorme drang om de verschrikkelijke gebeurtenis uit het verleden uit te praten. Tijdens de TED-bijenkomst vertelt Thordis over de desbetreffende avond; hoe ze op het schoolfeest voor het eerst rum uitprobeerden en de toen 18-jarige Tom haar naar huis bracht. “Het leek wel een sprookje, hoe hij me met zijn sterke armen veilig in bed legde. Maar plots begon hij mijn kleding uit te trekken en kroop hij bovenop mij. Mijn hoofd klaarde op, maar mijn lichaam was te zwak om terug te vechten.” Ze vertelt dat de pijn onhoudbaar was en ze het gevoel had dat ze in tweeën werd gesneden. “In stilte telde ik de seconden op mijn alarmklok. Sinds die nacht weet ik dat er in twee uur 7.200 seconden gaan.”

Schuldgevoel

De uit Australische Tom laat weten dat hij het nooit zo heeft bedoeld. “Ik heb nog maar vage herinneringen aan die dag. Ik had een kater en zat met een wrang gevoel dat ik probeerde te onderdrukken.” Hij had zijn daad verkeerd ingeschat. “Ik nam er afstand van en overtuigde mezelf ervan dat we seks hadden gehad. Geen verkrachting. Dat was een leugen besefte ik na een tijd. Vanaf toen ging ik kapot van schuldgevoel.”

Vergiffenis

Thordis besloot om na negen jaar een lange brief naar Tom te schrijven. “Ik zat op het randje van een zenuwinzinking, dit kon de oplossing zijn. Of hij nu mijn vergiffenis verdiende of niet, ik wilde rust vinden”, vertelt ze. Uiteindelijk vonden ze de tijd rijp om elkaar weer in het echt te zien en hebben ze veel gepraat. Ze hebben samen het boek South of Forgiveness geschreven, waarin ze hun verhaal vertellen. “Onderschat de kracht van woorden niet. Door tegen Thoris letterlijk te zeggen dat ik haar verkracht heb, kwam ik in het reine. Zowel met haar als met mezelf. Maar nog belangrijker: het schuldgevoel kwam van haar schouders op die van mij terecht. Al te vaak wordt de fout bij de slachtoffers gelegd en gaan de daders vrijuit.” Bekijk de video hieronder.

Lees ook: Barman redt vrouw van verkrachting door drankjes te verwisselen

Bron: HLN.be Beeld: YouTube, iStock

Laatste nieuws