Meisje deelt heftige beelden van psychoses via Facebook

Op social media lijkt Sophie Eliza een gelukkig en vrolijk meisje, maar wat haar volgers niet weten is dat er veel meer...

Op social media lijkt Sophie Eliza een gelukkig en vrolijk meisje, maar wat haar volgers niet weten is dat er veel meer aan de hand is met haar. Tenminste… Tot afgelopen week, toen de 20-jarige haar kwetsbare kant liet zien en een groot geheim onthulde.

Borderline

Via Facebook bekende Sophie dat ze lijdt aan het Borderline-syndroom, een persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door zware stemmingswisselingen en psychoses. In de post vertelt ze openhartig haar verhaal en deelt ze heftige beelden van een van haar aanvallen… “Ik was al flink gekalmeerd op dat moment”, schrijft ze bij het beeld. “Ik had net een visioen over met bloed bedekte mensen die het uitgilden. Geloof me, even daarvoor was het nog veel erger.”

Pure doodsangst

In een ander filmpje is Sophie te zien na de aanval, nadat ze haar medicijnen heeft ingenomen en ligt te slapen. “Dit is de realiteit van een psychische ziekte. Mentale aandoeningen zijn geen pretje: ze zijn gevaarlijk en griezelig. Ze leiden tot een staat van pure doodsangst. Op slechte dagen lig ik futloos in bed en hoor ik stemmen die er niet zijn. Soms zie en geloof ik ook dingen die geen voeling hebben met de realiteit. Ik herbeleef vaak de ergste dingen die in mijn leven al meemaakte.”

Steun

Ondanks alles probeert het meisje de moed niet te verliezen. Haar geheim? “Alle geweldige mensen om me heen: mijn familie, vrienden, dokters en therapeuten. En mijn liefje. Alex is geweldig. Als ik een aanval heb, blijft hij kalm en praat hij me erdoor door me in gedachten mee te nemen naar ons droomhuis. En als ik ’s nachts niet kan slapen, leest hij me voor. Maar vooral: hij behandelt me als een normaal mens.”

Misvattingen

Door het delen van haar verhaal en de heftige beelden hoopt Sophie het taboe rond mentale problemen te doorbreken. “Er bestaan veel misvattingen over en die maken dat mensen als ik zich… gek voelen. Dat zijn we niet. En we zijn ook niet alleen. Hopelijk kan ik hiermee mensen bewust maken van hun houding.”

Viral

En ze heeft inmiddels al veel bereikt. Haar post werd duizenden keren geliked en Sophie ontving heel wat lieve berichtjes van mensen die haar een hart onder de riem willen steken. “Ik had nooit gedacht dat het zó een effect zou hebben. Het is overweldigend, maar fantastisch. Het mooiste zijn de reacties van mensen die zeggen dat ik hen heb geïnspireerd en die nu zelf ook open zijn over hun psychische ziekte. Weet dat je niet alleen bent. Het is elke dag een strijd, maar we komen er wel. Een stapje per keer.”

Lees ook: Heftig: Man deelt foto’s van mishandeling vriendin via Facebook

Bron: Metro UK, Beeld: Istock, Facebook

Laatste nieuws