Acht jaar na familiemoord spreekt overlevende dochter

Het was in 2009 groot nieuws: er werd in het Australische North Epping een hele familie vermoord. De oudste dochter van...

Lees ook

Het was in 2009 groot nieuws: er werd in het Australische North Epping een hele familie vermoord. De oudste dochter van de familie was de enige overlevende en spreekt nu voor het eerst in acht jaar over wat er die nacht is gebeurd en het mogelijke motief van de dader.

Levenslang

De familie Lin, bestaande uit vijf personen, lag te slapen toen hun oom Robert Xie het huis binnendrong. Met een hamer sloeg hij hun schedels in; niemand overleefde het drama dat ook wel wordt gezien als de gruwelijkste moord uit de Australische geschiedenis. De oudste dochter van de familie, Brenda Lin, was destijds een 15-jarige tiener en met school een weekje op reis. Ze verloor die nacht haar vader, moeder, tante en twee broertjes.

Deze week werd er een uitspraak gedaan over het lot van Robert: vijf keer levenslang. Nu haar oom nooit meer vrij komt, durft de inmiddels 23-jarige Brenda de stilte te verbreken. “Ik zou er alles voor over hebben om mijn familie terug te krijgen”, vertelt Brenda in een interview met de Australische nieuwszender Sunday Night. Ze heeft er mentale problemen aan overgehouden; slapen en studeren gaan moeilijk.

Waar ze het meest spijt van heeft, is dat ze haar vader nooit gedag heeft gezegd voordat ze op schoolreis ging. “Ik was een awkward tiener en durfde mijn vader toen ik wegging geen knuffel te geven. Ik dacht: het is toch maar een week, ik zie hem binnenkort weer.”

Motief

Voor het drama was Brenda al meerdere keren door haar oom aangerand en na de moord, toen ze bij hem en zijn gezin introk, ging hij daarmee door. Volgens de rechter was dat dan ook een van zijn motieven: “Hij was seksueel geïnteresseerd in Brenda en wist dat hij door kon gaan met de aanrandingen als de familie van zijn nichtje er niet meer zou zijn en zij bij hem moest wonen. Daarnaast was hij ook jaloers en gefrustreerd omdat hij vond dat hij niet dezelfde status als zijn schoonbroer had in de familie.”

Lees ook: Moord op ex-vrouw van zanger na 41 jaar eindelijk opgelost

Bron: HLN, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook