Onderzoek: Subway-kip blijkt minder kip te bevatten dan we denken

Het is je vast weleens overkomen dat je ’s ochtends zo’n haast had, dat je eigenlijk het allerbelangrijkste van de dag b...

Lees ook

Het is je vast weleens overkomen dat je ’s ochtends zo’n haast had, dat je eigenlijk het allerbelangrijkste van de dag bent vergeten: je lunch. Niks zo makkelijk om dan tijdens je pauze even bij de SUBWAY langs te gaan. Een broodje kip gaat er dan altijd wel in, maar daar denk je na het lezen van dit artikel misschien wel anders over.

Onderzoek

De Canadian Broadcasting Corporation deed een onderzoek na de favoriete kip van de fastfoodketen en kwam tot de ontdekking dat de kipstukjes een stuk minder kip bevatten dan je zou denken. Niet alleen SUBWAY werd onder de loep genomen, maar ook de kip bij andere Amerikaanse fastfoodketens als McDonald’s en Wendy’s werd onderzocht. Waar de kip van de concurrenten van de broodjesservice 85 tot 90 procent DNA bevat, bleek SUBWAY slechts 53,6 procent DNA van een kip te bevatten. De zogenoemde chicken strips scoorden nog slechter en bleken slechts 42,8 procent DNA van een kip te bevatten.

Standaard

Trent University’s Wildlife Forensic DNA Lab, die het onderzoek uitvoerde, vertelt dat kip wat bij een slager of supermarkt wordt gekocht 100 procent DNA van een kip moet bevatten. En hoewel het percentage iets lager kan uitvallen door het eventueel marineren of kruiden van de kip, zit SUBWAY wel heel erg onder de 100 procent. Toch blijft SUBWAY er bij dat ze alleen soja als stabilisator gebruiken en verzekeren dat ze 100 procent echte kip gebruiken, al zijn ze wel bezorgd om de bevindingen. “We gaan er daarom samen met onze leverancier naar kijken en gaan ervoor zorgen dat de kip voortaan voldoet aan de hoge standaard die wij voor al onze menu-items en ingrediënten stellen.”

Update

SUBWAY heeft inmiddels contact opgenomen met Grazia betreft het Canadese onderzoek. Zij zeggen er het volgende over: “Testresultaten van laboratoria in Canada en de Verenigde Staten laten duidelijk zien dat de Canadese kipproducten slechts sporen van soja bevatten, dit in tegenstelling tot de beschuldigingen die tijdens de uitzending van Marketplace werden gedaan. De resultaten van beide labs toonden minder dan 1% sojaproteïne in alle geteste monsters. Deze bevindingen komen overeen met de lage niveaus van soja-eiwit dat SUBWAY® Restaurants toevoegt. Het gaat dan om kruiden en marinade, die helpen om de producten vochtig en lekker te houden. SUBWAY® CEO Suzanne Greco reageert: “Het opmerkelijk gebrekkig onderzoek door Marketplace bezorgt een enorm slechte dienst aan onze klanten. De veiligheid, kwaliteit en integriteit van ons voedsel is de basis van ons bedrijf. Daarom hebben we met de grootste zorg de testen opnieuw laten doen. Onze klanten kunnen vertrouwen hebben in ons voedsel. De bewering dat onze kip slechts 50% kip bevat, is 100% fout.”

Dave Theno, SUBWAY® Chief Safety & Food Quality reageert: “Onze kip is 100% wit vlees. De kip wordt gekruid, gemarineerd en gekookt geleverd aan onze restaurants. De kip bevat geen kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Wij testen zelf al jarenlang onze producten en hebben nog nooit zulke resultaten gezien, zoals Marketplace beweerde.”

Lees ook: Subway-medewerker onthult welk broodje je nooit moet bestellen

Bron: Perez Hilton Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook