Baby komt te overlijden na te weinig borstvoeding

Het geven van borstvoeding of toch kiezen voor flesvoeding is voor veel vrouwen een moeilijke keuze. De Amerikaanse Jill...

Het geven van borstvoeding of toch kiezen voor flesvoeding is voor veel vrouwen een moeilijke keuze. De Amerikaanse Jillian Johnson koos voor het eerste toen ze beviel van haar kindje Landon, maar heeft daar nu veel spijt van. Ze verloor haar baby doordat ze te weinig melk produceerde en wil nu andere vrouwen waarschuwen. “In de hoop dat niemand zo’n zwaar verlies hoeft door te maken”.

Voorbereid

Samen met haar man Jarrod was de toen nog zwangere Jillian helemaal klaar voor het ouderschap. Van babyboeken tot lezingen; ze haalde alles uit de kast om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor de komst van hun kindje. Ze waren er klaar voor en waren dan ook door het dolle heen toen hun kleine Landon met een keizersnede ter wereld kwam. Maar dat geluk was maar van korte duur.

Hormonen

“Landon huilde en huilde, heel de tijd. Hij huilde alleen niet wanneer hij aan de borst werd gelegd. Daardoor werden mijn borstvoedingssessies steeds langer”. Toch vertelde de verpleging dat Jillian zich niet ongerust hoefde te maken en hij zijn voeding gewoon op verschillende aaneensluitende momenten toegediend kreeg. Ook wanneer bij haar het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)– waardoor haar hormonen uit balans raakte – wordt vastgesteld, werd haar alleen wat aangeraden om wat kruiden te nemen om zo genoeg melk te produceren en mocht ze het ziekenhuis direct weer verlaten.

Protocol

Toch kreeg hij twaalf uur later een hartstilstand als gevolg van dehydratatie en gaven zijn organen het één voor één op. Hoewel hij in het ziekenhuis nog aan de beademing werd gelegd, overleed hij tien maanden later alsnog. “Niemand leert mama’s hoe ze dit kunnen voorkomen. Het protocol dat alleen de borst geven goed is, is echt gevaarlijk”, vertelt Jody Segrave-Daly, verpleegster en mede-oprichtster van een gespecialiseerde website. Jillian had destijds dan ook graag de nodige hulp gekregen. “Borstvoeding is het beste maar geef ook flesvoeding indien nodig. Had ik mijn zoontje gewoon één flesje gegeven, dan was hij nog in leven”.

Bron: HLN.be Beeld: iStock

Laatste nieuws