The Voice Kids-kandidaat Jean schaamt zich rot

Na de spetterende finale van vorig week, was het deze week weer tijd voor de eerste aflevering van The Voice Kids. ...

Lees ook

Na de spetterende finale van vorig week, was het deze week weer tijd voor de eerste aflevering van The Voice Kids. Waar je bij de volwassen editie af en toe stijl achterover slaat van het talent, weten deze kinderen pas echt je hart te raken. De 13-jarige Syrische vluchteling Jean wist niet alleen een diepe indruk te maken op de jury, maar ook op de rest van Nederland. Na zijn optreden vertelde hij de juryleden dat hij pas zes maanden in Nederland woont. Jean vertelde tijdens de talentenjacht dat hij moest vluchten voor het oorlogsgeweld, nadat zijn huis was gebombardeerd en zijn vader was overleden. Dat blijkt echter niet het geval te zijn, zo meldde het AD. Moeder en kinderen bleken niet gevlucht voor de oorlog in Syrië, maar vertrokken uit Libanon, zeggen een neef en Jeans vader, die nog in leven is. Ze gingen weg voor een oorlog binnen de familie. Kort daarna deed Jeans moeder eenmalig haar verhaal en vertelde ze hoe de vork echt in de steel zat.

Kapot

Jean en zijn moeder blijven nu het liefst uit de media. Zo laat Aya Selman, vrijwilliger actief voor vluchtelingen in Almere, aan het AD weten. De 13-jarige durft voorlopig ook niet meer op tv te komen. Selman laat weten dat hij ‘kapot, verdrietig en beschaamd’ is. Jean ziet op tegen de afleveringen van The Voice Kids die al zijn opgenomen en die binnenkort op de televisie komen. Jean is zich er heel goed van bewust wat er allemaal over hem en de hele situatie gezegd wordt. Daarbij ook beledigende tweets en mails over moslims, terwijl het hier gaat om een Armeense, christelijke familie. Het is te pijnlijk om te zien en te horen wat hij aan negativiteit over zich heen krijgt, terwijl hij er niks mee te maken heeft, aldus Selman aan het AD. De jongen kon zijn geluk niet op na zijn auditie, omdat de deuren voor hem opengingen. Tot alle dirt op straat werd gegooid. De aangeslagen jongen krijgt volgens haar goede begeleiding van Vluchtelingenwerk Nederland en van het COA.

En RTL dan?

Wat zegt RTL over de hele kwestie? Weinig nieuws. Op advies van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) wil de omroep niet ingaan op ‘speculaties over zijn achtergrond, in het belang van Jean en zijn familie’. IND begeleidt de asielaanvraag. COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is verantwoordelijk voor de woonbegeleiding en RTL/Talpa begeleidt Jean met betrekking tot The Voice Kids, aldus de producent.

Bron: AD, Beeld: The Voice

Laatste nieuws

Zie ook