Wat er met je borsten gebeurt tijdens het hardlopen

Hoe lekker een rondje hardlopen ook voelt, er zit eigenlijk altijd één ding in de weg: je borsten. Ook al heb je de duur...

Lees ook

Hoe lekker een rondje hardlopen ook voelt, er zit eigenlijk altijd één ding in de weg: je borsten. Ook al heb je de duurste sportbeha aan, het blijft toch altijd een dingetje. Wat betekent dat voor je borsten?

Pijnlijk

Dat zelfs de meest ervaren renners af en toe een pijnlijk gevoel krijgen in hun borsten, blijkt wel uit een onderzoek bij de vrouwelijke renners van de London Marathon in 2013. Maar liefst 32 procent gaf toen aan pijn aan hun borsten te hebben tijdens het rennen. Toch zit er ook een positieve kant aan. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat hardlopen één van de beste dingen is om borstkanker te voorkomen. Voor de rest zijn er een aantal dingen die je als hardloopster móet weten over rennen en je borsten.

Weetjes

1. Je lichaam is van nature niet erg ‘aardig’ voor je borsten
Uiteraard verschilt het per grootte, maar borsten kunnen behoorlijk zwaar zijn. Het is daardoor moeilijk om ze stabiel te houden tijdens het rennen.

2. Ze bewegen meer dan je denkt
Uit onderzoek van de University of Portsmouth uit het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat borsten ongeveer in drie zones bewegen tijdens het rennen. 50 procent van de bewegingen is verticaal, 25 procent horizontaal en de andere 25 procent is van voor naar achteren.

3. Een goede beha is een musthave
Met al die bewegingen is een goede ondersteuning voor je borsten een must. Zorg ervoor dat je de juiste beha koopt en probeer zo nodig verschillende modellen, zodat je echt de juiste koopt.

4. Je snelheid heeft geen invloed op de beweging van je borsten
Hoe snel je ook rent, je borsten maken dezelfde beweging. Wanneer je bijvoorbeeld 10 kilometer per uur loopt, dan bewegen je borsten niet minder dan als je 14 kilometer per uur loopt.

5. Je borsten worden niet per se kleiner van hardlopen
Van het hardlopen zelf worden je borsten niet kleiner, maar wel als je naast het lopen ook gezond eet. Doordat je totale lichaamsvet minder wordt, wordt ook het vet van je borsten minder.

6. Je moet pijn serieus nemen
Mocht je tijdens het rennen pijn aan je borsten hebben, neem dit dan ook echt serieus. Ga jezelf niet lopen pijnigen, maar neem even je rust en ga als je je zorgen maakt langs de dokter.

Lees ook: 12 quotes die je zelfvertrouwen gelijk een boost geven

Bron: Happy in Shape, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook