Het eetdagboek van chef-kok Estée Strooker

Chef-kok Estée Strooker (26) won de eerste Nederlandse versie van het MasterChef. Ze heeft twee eigen zaken en werkt al...

Lees ook

Chef-kok Estée Strooker (26) won de eerste Nederlandse versie van het MasterChef. Ze heeft twee eigen zaken en werkt als tv-kok voor 24Kitchen.

LENGTE: 1,68 M
GEWICHT:
57 KG
MAAT:
36

MAANDAG
Ik ontbijt met een mini-appeltaartje in mijn restaurant ’t Amusement in Arnhem. Als lunch eet ik een broodje manchegokaas met sla, mayo en groente. Aan het eind van de middag neem ik twee stukken stokbrood met gezouten Franse roomboter. Ik eet vanavond gebraden rosbief met jus, gekookte aardappeltjes, witlof en spinazie en drink twee glazen rode wijn. ’s Avonds ga ik langs bij mijn saladebar Slaatje-Bla. Daar neem ik de appeltaart die door mijn moeder is gebakken. Ik drink de hele dag door veel thee; gember met kaneel en tijm is mijn favoriet.

DINSDAG
Mijn ontbijt bestaat uit twee boekweitpannenkoeken met in honing gekaramelliseerde appel. Ik drink verschillende soorten thee, onder andere milky oolong en gember met hibiscus. Overdag eet ik verder niks meer. ’s Avonds ga ik uit eten bij een Indisch restaurant. Ik bestel gadogado en eet negen mini-sateetjes. Later op de avond ga ik voor een halve portie poffertjes. Die werden uitgedeeld bij de Media Markt en kon ik niet aan mijn neus voorbij laten gaan.

WOENSDAG
Vandaag heb ik buitenopnames voor 24Kitchen. Als ontbijt werk ik op straat snel een ham-kaascroissantje naar binnen. Tussen de opnames door drink ik thee en een glas water en ik eet een banaan. ’s Middags filmen we op de markt, waar we een flinke portie kibbeling met remouladesaus halen. Ik neem maar een paar stukjes, want ik voel dat ik niet lekker word. ’s Avonds eet ik een kerriesoepje met komkommer, andijvie en ananas bij mijn eigen saladebar.

DONDERDAG
Een boekweitpannenkoek met havermout en appel is mijn ontbijt. Tussendoor veel thee met hibiscus, gember en kaneel om de griep tegen te gaan. Als lunch een salade van linzen en zuurkool met zelfgemaakte cottagecheese en postelein. ’s Avonds gewokte noedels met gemengde groente, waaronder taugé en paksoi, cashewnoten en restjes rundvlees.

VRIJDAG
Ik ontbijt met een banaan. De griep heeft flink doorgezet: ik voel me vandaag echt niet lekker en ik slaap veel. ’s Middags neem ik kippenbouillon met rijst. Deze avond moet ik gewoon werken; ik eet gebakken aardappels met gekookte broccoli en een kippenboutje. Later op de avond proef ik een paar dingen die we in het restaurant serveerden, waaronder bietensalade, aangemaakte aardpeerpuree, beurre blanc en zalmbouillon.

ZATERDAG
Ik voel me beter, maar heb nog geen zin in ontbijt. Ik ga wel even naar de markt voor boodschappen en eet daar een mandarijntje. Later een zoete-aardappelstamppot met spinazie, rode ui en dille. ’s Avonds na mijn werk drink ik twee gin-tonics; daarna neem ik voor het eerst in mijn leven een hamburger van de Febo. Ik moet zeggen dat-ie me goed smaakte na een paar dagen ziek geweest te zijn.

ZONDAG
Ik ontbijt niet. Mijn lunch is een groentesoep met vermicelli en gehaktballetjes. Ik eet ook een broodje met roomkaas. ’s Middags neem ik een stroopwafel en een kopje sinaasappel-gember- kaneelthee. ’s Avonds eet ik kabeljauwbuikjes met gewokte taugé, spinazie en pastinaak. Als toetje een stuk brownie, vers uit de oven.

Hoe gezond eet zij?

Gezondheidscoach Ralph Moorman: “Estée zegt dat ze een moeilijke ontbijter is. Op zich geen probleem, als het dag- en weekgemiddelde maar goed is. De één compenseert een gemist ontbijt met ongezonde keuzes; de ander heeft daar totaal geen last van. Griep kan het eetgedrag beïnvloeden; zo kunnen groente en fruit ineens minder smaken. En makkelijke energiebronnen, zoals geraffineerde graan- en deegwaren, kunnen aanlokkelijk zijn. Ik kan de hoeveelheden niet zien, maar ik vraag me af hoeveel groente Estée binnenkrijgt. Twee ons is het landelijke advies, maar ik zou vier ons per dag nemen voor een gezonde leefstijl. Misschien valt zo wat te winnen.”

Reactie Estée: “Het was een turbulente week, waarin ik niet in orde was. Omdat ik twee bedrijven run, heb ik niet de tijd om lekker uit te zieken. Daarom heb ik me met extra koolhydraten op de been gehouden. Verder ben ik dol op groente; die eet ik ook veel in salades.”

Laatste nieuws

Zie ook