Deze apps misbruiken je Instagramaccount

In de wereld waar Facebook en Twitter er niet meer zo heel veel toedoen, neemt de focus op Instagram alleen maar toe. Vo...

Lees ook

In de wereld waar Facebook en Twitter er niet meer zo heel veel toedoen, neemt de focus op Instagram alleen maar toe. Voor de perfecte foto heb je voortaan wel wat meer tools nodig dan alleen de camera op je telefoon. Ook het aantal volgers wordt steeds belangrijker en je haalt dan ook alles uit de kast om het aantal omhoog te schroeven. Maar dat kan nog weleens een gevaarlijk dingetje worden.

Privé-gegevens

In één keer een aantal volgers erbij zonder er heel veel voor hoeven te doen, klinkt als beginnende Instagrammer natuurlijk erg aantrekkelijk. Toch blijkt uit een onderzoek van internetsecuritybedrijf ESET dat dit je misschien wel het aantal gewenste volgers oplevert, maar je privé-gegevens hier dan wel de dupe van worden. Er zijn namelijk dertien apps in de Play Store die jouw persoonlijke gegevens ongevraagd gebruiken en geloof ons; dat is wel het laatste wat je wil.

Spam en advertenties

De apps zijn inmiddels allemaal uit de store verwijderd, maar zijn wel al meer dan anderhalf miljoen keer gedownload. Grote kans dus dat jij één van die apps nog op je telefoon hebt staan. Volgens het onderzoek blijkt de app geen officiële te zijn en worden je gegevens bij het openen van de app gekopieerd naar een server in Turkije. En dan komt het ergste; je gegevens worden gebruikt om spam en advertenties mee te versturen. Ook werden de gestolen accounts gebundeld en verkocht via een speciale website.

Hackers

Onderzoeker Danny Maasland van ESET benadrukt dat de hackers precies weten waar ze mee bezig zijn en ze erg geraffineerd te werk gaan. “Wie inlogde op de app kreeg een melding te zien dat de inlog moest worden geverifieerd via de officiële Instagramapp. Instagram geeft juist een waarschuwing als iemand probeert in te loggen op jouw account, juist om hacks te voorkomen. Op deze manier werd er slim misbruik gemaakt”.

Hij heeft dan ook maar één tip voor alle mensen die deze apps hebben gedownload; verwijder ze! Vind *HIER* de lijst met de apps.

Lees ook: Afpersende Insta-zusjes achter slot en grendel

Bron: Metronieuws Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook