Terminaal ziek jongetje heeft nog één bijzondere wens

Een jaar geleden werd leukemie vastgesteld bij Filip Kwasny en daarop volgende een zware stijd om de ziekte. Echter slaa...

Lees ook

Een jaar geleden werd leukemie vastgesteld bij Filip Kwasny en daarop volgende een zware stijd om de ziekte. Echter slaagden doktoren er niet in om het 7-jarige te genezen… Nu het einde nadert, heeft hij nog één bijzondere wens: in de kist van zijn mama begraven worden, zodat zij in de hemel voor hem kan zorgen.

Moeder

De moeder van Filip overleed zes jaar geleden. “Mijn vrouw had een groot gezwel in de nek, maar we wisten eerst niet wat dat was”, aldus vader Piotr. “Op een dag is ze op straat flauwgevallen. Dokters voerden een spoedoperatie uit, maar het bleek te laat. De kanker had zich al in haar hele lichaam verspreid. Ze woog nog amper twintig kilogram toen ze de strijd opgaf.”

Leukemie

Niet veel later sloeg het noodlot opnieuw toe… Bij de 2-jarige Filip werd neurofibromatose vastgesteld, een erfelijke aandoening waarbij (goedaardige) gezwellen rondom de zenuwen ontstaan. Het jongetje leek eerst nog te herstellen, maar in september ging zijn toestand flink achteruit. “Hij kreeg last van neusbloedingen en zijn benen deden pijn. De dokter zei dat er niets met hem scheelde, misschien was hij wat moe. Ik drong aan op meer onderzoek, met zijn voorgeschiedenis wist ik dat er iets fout zat. Zo ontdekten we dat hij naast bloedarmoede ook aan juveniele myelomonocyten leukemie leed.”

Genadeslag

Zowel chemotherapie als stamceltransplantaties sloegen niet aan. “Begin deze maand volgde de genadeslag”, vertelt Piotr. “Dokters zeiden dat ze niets meer voor hem konden doen. Zijn lever werkt niet meer, zijn buik bezorgt hem veel pijn en hij heeft last met ademhalen. Eten lukt ook niet meer, hij moet constant overgeven. Of slaapt hij, of hij schreeuwt het uit van de pijn. Voor mij is dat hartverscheurend om te zien. Hij weet dat hij aan het sterven is en dat er geen oplossing meer bestaat. Veel tijd rest er hem niet meer, dat is de enige zekerheid die we allebei hebben.”

Engel

Piotr doet er dan ook alles aan om de laatste wens van zijn zoontje uit te laten komen. Hij startte een crowdfundingsactie om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de kist van zijn vrouw op te laten graven en moeder en zoon samen opnieuw te begraven. “Hij zegt dat ik zijn engel ben die hier voor hem zorgt en dat zijn moeder voor hem zal zorgen in de hemel”, vertelde de man aan Daily Mail. “Zijn moeder zal mijn taak overnemen zodra hij in de hemel is. Ik weet niet hoeveel hij zich nog van haar herinnert. Hij was amper twee jaar toen ze overleed, maar hij heeft in zijn goede periode wel haar graf bezocht en zo met haar gepraat.”

Polen

De moeder van Filip ligt begraven in Polen. “Ik zal de enige zijn die met hem zal kunnen meereizen”, aldus de vader van het Britse jongetje. “Zijn stiefmoeder en broers en zussen blijven thuis. Ik heb immers de financiële middelen niet om hun reis te betalen. Het is een zeer stressvolle periode voor ieder van ons. Ik had nooit gedacht dat ik mijn eigen kind zou moeten begraven. Zoiets zou nooit mogen gebeuren.”

Het verhaal van de jonge Filip ging binnen de kortste keren viral. Het doel (7.500 euro) is al lang bereikt en inmiddels is er zelfs al 36.500 euro opgehaald.

Lees ook: Stervende vrouw schrijft emotioneel datingprofiel voor man

Bron: HLN, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook