Het eten van zo min mogelijk of zelfs geen gluten? Veel mensen denken dat het goed is voor je lichaam en je gezondheid. Toch ontdekten onderzoekers van Harvard dat dat meer kwaad doet dan goed…
Diabetes
Wat blijkt? Mensen die weinig gluten eten, hebben meer kans op suikerziekte… Onderzoekers keken tussen 1984 en 1990 naar de gezondheid van bijna 200.000 mensen en deden dat tussen 2010 en 2013, dus minstens 20 jaar later, nog een keer. Mensen die de meeste gluten aten, bleken na al die jaren 13 procent minder vaak diabetes type 2 te hebben.2.
Vezels
De verklaring daarvoor is volgens de onderzoekers dat gluten in producten zitten die ook meer vezels bevatten. Die vezels beschermen het lichaam tegen diabetes type 2. “Glutenvrij eten bevat ook minder microvoedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Mensen zonder coeliakie kunnen daarom maar beter meer gluten eten om de kans te verkleinen op chronische ziekten, in het bijzonder diabetes”, aldus een van de onderzoekers.
Natuurlijk is het voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie wel beter voor hun gezondheid om gluten te mijden.
Bron: Metro UK, Beeld: Istock