Slaap jij op je rechterzij? Waarom je dit niét meer moet doen

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Dat is een flink deel, en daarom is het ook de bedoeling dat j...

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Dat is een flink deel, en daarom is het ook de bedoeling dat je dit goed doet. Niet alleen een goed bed, matras en kussen, maar ook een goede slaaphouding is essentieel. Uit recent onderzoek, dat is gepubliceerd in de Journal of Clinical Gastroenterology, blijkt dat het ongezond is om op je rechterzijde te slapen, en dat het juist goed voor je gezondheid is om op je linkerzijde te slapen. Huh?

Left, right, left?

Volgens Snuggerd zou je om de volgende redenen nooit op je rechterzijde mogen slapen:

1. Het heeft een negatief effect op de lymfedrainage
De afvalstoffen worden aan de linkerkant van het lichaam door de lymfe afgevoerd, wat positief wordt ondersteun door het liggen op de linkerzijde.

2. Het heeft een negatief effect op het hart
Volgens Snuggerd is het voor je lichaam makkelijker om bloed door je lichaam te vervoeren als je op je linkerzijde ligt, omdat de aorta naar links is gebogen. Op het moment dat je op je rechterzijde slaapt, zou het bloed dus eigenlijk bergopwaarts gepompt moeten worden.

3. Het geeft je meer opkomend maagzuur
Als je op je rechterzijde ligt, ligt de maag volgens Snuggerd in een omgekeerde positie, waardoor er meer brandend maagzuur naar boven komt dan wanneer je op je linkerzijde ligt. Bekijk in onderstaand filmpje hoe dat eruit ziet.

4. Het legt druk op de organen
De maag en de alvleesklier bevinden zich aan de linkerkant van het lichaam. Als je op je rechterzijde gaat liggen, moet het lichaam tegen de zwaartekracht in gaan werken. Dit staat volgens Snuggerd het goed functioneren van de organen in de weg.

5. De milt wordt verhinderd
Als je op je linkerzijde ligt, kan de milt alle afvalstoffen makkelijk vervoeren door het lichaam, maar als je op je rechterzijde ligt wordt dit proces volgens Snuggerd moeizamer volbracht.

Bekijk het filmpje hieronder voor een duidelijke uitleg.

Bron: Marie Claire

Laatste nieuws