Van Gogh-dief dook onder bij Patrick Kluivert

Het domineerde in 2002 de nieuwskoppen: er waren twee Van Gogh meesterwerken gestolen. Nu blijkt dat de beroepsinbreker...

Lees ook

Het domineerde in 2002 de nieuwskoppen: er waren twee Van Gogh meesterwerken gestolen. Nu blijkt dat de beroepsinbreker na de roof ondergedoken heeft gezeten bij Patrick Kluivert. Tenminste, dat is het verhaal van de dief.

Documentaire

Octave Durham, ook wel bekend als Okkie, zat achter de Van Gogh roof. Vanavond wordt er een speciale Brandpunt-documentaire uitgezonden waarin hij tot in detail vertelt hoe hij te werk ging, schrijft het AD. “Ik liep langs het pand en het viel me op dat er makkelijk op het dak was te komen en dat het glas prima te breken was”, vertelde hij al aan Telegraaf.

Met behulp van nog een andere man nam hij de schilderijen Zeezicht bij Scheveningen en Hervormde Kerk te Nuenen mee. “Ik loerde eigenlijk op De Aardappeleters en de Zonnebloemen. Maar bij het eerste bezoek zag ik meteen dat de Zonnebloemen in ieder geval niet zou lukken. Er was een extra beveiliging door een speciale muur die er na sluitingstijd voor schuift.” De roof verliep perfect, op één foutje na. Hij was vergeten knopen in het touw te leggen, waardoor hij veel te snel langs het touw naar beneden zakte. Daardoor verloor hij zijn pet.

Patrick Kluivert

Na lang onderzoek viel de politie in zijn woning in Amsterdam binnen, maar alsnog wist Okkie te ontsnappen. Hij pakte het vliegtuig naar Spanje waar hij zijn vriend Patrick Kluivert tegenkwam. In de documentaire doet hij een opvallende uitspraak over voetballegende. “Die woonde bij mij in de buurt in Amsterdam”, vertelt hij. “Ik vertelde dat ik door de politie werd gezocht. Natuurlijk zei ik niet dat het vanwege de Van Goghs was. En toen zei hij: ‘Waarom zit je de hele tijd in een hotel? Waarom blijf je niet bij mij thuis?’ Toen zei ik: ‘Als ze mij pakken, kom je in alle kranten van de wereld.’ Waarop hij zei: ‘Dat kom ik toch al.'” Patrick heeft zelf niet gereageerd in de documentaire, maar een familielid zou het verhaal bevestigd hebben.

De Van Gogh schilderijen werden vorig jaar teruggevonden en hangen vanaf vandaag weer in het museum.

Bron: Shownieuws, Parool, AD, Beeld: ANP

Laatste nieuws

Zie ook