Bewezen: Deze kledingstukken zijn slecht voor je rug

Als je vaak last hebt van een pijnlijke rug, kun je niet automatisch de schuld bij jouw zithouding of kantoorbaan leggen...

Lees ook

Als je vaak last hebt van een pijnlijke rug, kun je niet automatisch de schuld bij jouw zithouding of kantoorbaan leggen. Bepaalde kledingstukken kunnen namelijk ook de boosdoener zijn, zo blijkt uit onderzoek van The British Chiropractic Association (BCA). De resultaten van de studie – die Britse vrouwen onder de loep nam – waren schokkend: maar liefst 73 procent van de vrouwen had weleens last van rugklachten. Daarentegen had 33 procent van de vrouwen dat nooit achter hun kledingkeuzes gezocht. Wist jij dit wel?

Komen ze:

Dat een paar hoge killer heels niet bevorderlijk kunnen zijn voor je rug, komt vast niet als een verrassing, maar deze staan lang niet op de eerste plek. “Ik ben altijd verbaasd over hoe weinig patiënten weten dat hun kleding en accessoires hun rug kunnen beschadigen”, aldus chiropractor Tim Hutchful. “Ik kijk er bovendien van op hoeveel vrouwen meer waarde hechten aan hoe ze eruit zien dan aan hun gezondheid.” Hij legt uit dat een paar ontzettend populaire items de oorzaak kunnen zijn. “Zware handtassen zijn een bekende boosdoener, maar ook een skinny jeans kan zorgen voor schade. Deze broeken staan zelfs met stip op nummer één als het gaat om de slechtste kledingstukken voor je rug.”

Het betekent gelukkig niet dat we bepaalde items helemaal niet meer mogen dragen, maar doe het met mate zodat je geen pijn ervaart. Het advies van de onderzoekers? Varieer. Wissel je strakke spijkerbroek eens af met een losse boyfriend jeans en laat die hakken eens staan voor een goed paar sneakers. Welke items naast de hoge hakken en skinny jeans kunnen zorgen voor rugklachten? Dit is de top vijf, opgesteld door BCA:

  1. Skinny jeans
  2. Oversized tassen
  3. Jassen met grote, zware kappen
  4. Hoge hakken
  5. Open schoenen die spanning in de benen en onderrug verhogen

Lees ook: Zó ontstaan die kleine gaatjes in je t-shirt

Bron: GVA, Marie Claire | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook