9 Dingen die je ogen over je gezondheid vertellen

Onze ogen zitten er niet alleen maar om ons de weg te wijzen, maar hebben ook zeker andere belangrijke functies. Zo vert...

Lees ook

Onze ogen zitten er niet alleen maar om ons de weg te wijzen, maar hebben ook zeker andere belangrijke functies. Zo vertellen veranderingen in je ogen onder andere hoe het met je gezondheid is gesteld. En het fijne is dat jij vanaf nu precies weet wanneer het tijd is voor een afspraak bij de dokter. Natasha Herz, klinisch woordvoerder van de Amerikaanse Academie Oogheelkunde, legt het je uit.

The eyes won’t lie

1. Je kan een ooginfectie hebben

Wanneer je contactlenzen draagt in plaats van een bril, kan het zijn dat je op een gegeven moment witte plekjes op je ogen gaat zien. Het kan betekenen dat je een ooginfectie hebt, dus is het in dit geval altijd handig om een afspraak te maken en je ogen even te laten rusten door een bril te dragen.

2. Je bent te gestrest

Je kan aan veel dingen merken dat je gestrest bent, maar ook je ogen spelen hier een bepaalde rol in. Wanneer je een soort van kramp in je oog hebt, betekent dit dat je meer moet rusten en minder moet stressen. Het is op zich niet gevaarlijk, maar kan wel heel erg vervelend aanvoelen..

3. Je kan diabetes hebben

Wanneer je een beetje troebel begint te zien, betekent dit meestal dat je een bril nodig hebt. Maar het kan ook betekenen dat je lijdt aan diabetes en daarom is het altijd verstandig om een afspraak bij een arts te maken.

4. Je cholesterol is te hoog

Wanneer je een witte ring rondom je iris ziet verschijnen, is het hoog tijd om een afspraak bij de oogarts te maken. Hoewel dit meestal een teken van het ouder worden is, kan het ook betekenen dat je cholesterol te hoog is.

5. Je bent allergisch

Wanneer je ogen erg droog aanvoelen en je de hele tijd in je ogen zit te wrijven, kan dit betekenen dat je last hebt van een bepaalde allergie. Ga hier zo snel mogelijk mee naar een dokter, want bij het wrijven in je ogen maak je je ogen alleen maar droger.

6. Je hebt meer slaap nodig

Wanneer je ogen rood en opgezwollen zijn, betekent dit niet gelijk dat je een infectie hebt opgelopen. Het kan namelijk ook betekenen dat je te weinig slaapt hebt gehad, waardoor je ogen geïrriteerd raken.

7. Je komt te veel in de zon

Met dit lekkere weer wil je natuurlijk elke minuut dat je in de zon kan zitten benutten. Toch is te veel ook niet goed. Wanneer je een soort gelige vlek op het witte gedeelte naast je iris ziet, is het raadzaam om naar een dokter te gaan.

8. Je kan geelzucht hebben

Normaal gesproken is het gedeelte rondom je iris wit, maar wanneer dit geel wordt is dit een teken dat er iets niet klopt. In dit geval kan het zijn dat je geelzucht hebt en dus snel naar een dokter moet.

9. Je zit te lang achter de computer

Ondanks dat we allemaal gek zijn op Netflix en voor ons werk vaak lange tijd achter een laptopscherm zitten, is dit niet erg voordelig voor je gezondheid. Wanneer je ogen waterig worden is dat een teken dat je even van het scherm vandaan moet.

Lees ook: Volgens de wetenschap is er maar één oogkleur

Bron: Marie Claire Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook