Deelnemers overlevingsprogramma een jaar lang voor niks in de wildernis

Een jaar lang moesten 23 kandidaten zien te overleven in de Schotse wildernis. Wat zij echter niet wisten, is dat het ov...

Lees ook

Een jaar lang moesten 23 kandidaten zien te overleven in de Schotse wildernis. Wat zij echter niet wisten, is dat het overlevingsprogramma ‘Eden‘ van Channel 4 na drie weken al van de buis werd gehaald…

Uitdaging

Een jaar lang volledig afgezonderd van de buitenwereld en een zelfvoorzienende gemeenschap opstarten in de Schotse Hooglanden… Het is een behoorlijke uitdaging, maar 23 Engelsen besloten zich er in het programma ‘Eden’ aan te wagen. Om te starten kregen ze enkele basisgereedschappen, dieren, ingrediënten om te koken en wat keukengerei. Volgens The Guardian werd het experiment opgenomen door cameramannen die bij de groep leefden.

Bergafwaarts

De eerste aflevering werd best prima bekeken en telde zo’n 1,7 miljoen kijkers. Toch ging het al snel bergafwaarts en keken er minder dan 800.000 mensen. Daarnaast werd ook het aantal deelnemers steeds kleiner… In een paar weken tijd verlieten 13 van de 23 kandidaten de show. Na een maand werd besloten om het programma niet meer uit te zenden. “Het voldeed gewoon niet aan de verwachtingen”, stelde de zender in een verklaring.

De deelnemers werden daar echter niet over ingelicht. Al die maanden bikkelden ze verder in de wildernis zonder dat er nog maar een seconde van te zien was op tv.

Misleidend

Het jaar is inmiddels voorbij en het duurde natuurlijk niet lang voor de kandidaten het slechte nieuws te horen kregen. Blij zijn zij zeker niet! “Het ging allemaal totaal anders dan ons van tevoren was verteld. Dit programma is extreem misleidend geweest”, vertelt kandidaat Tom Wah in een interview met The Guardian.

Toch terug op tv

Na alle ophef heeft Channel 4 in een verklaring het volgende laten weten: “Eden was voor ons een experiment. We hadden geen idee of het programma zou aanslaan. De hoogte- en dieptepunten worden nog uitgezonden. Later dit jaar zal Eden terug op de buis keren.”

Lees ook: Bizar: Nieuwe realityserie is The Hunger Games in het echt

Bron: The Guardian, RTL, Beeld: Eden, YouTube

Laatste nieuws

Zie ook