Dit effect heeft de overgang van winter- naar zomertijd op je gezondheid

Vannacht was het weer zover: de zomertijd ging in en de klok een uurtje vooruit. Hoewel je misschien een beetje moe bent...

Lees ook

Vannacht was het weer zover: de zomertijd ging in en de klok een uurtje vooruit. Hoewel je misschien een beetje moe bent, merk je er verder niet zoveel van. Tenminste… Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de overgang van winter- naar zomertijd (en omgekeerd) wel degelijk invloed heeft op je gezondheid.

Invloed op gezondheid

Zo wees een Finse studie uit dat het risico op een beroerte in de twee dagen na de aanpassing toeneemt met 8 procent. Kankerpatiënten hadden in die tijd 25 procent meer risico op een beroerte en mensen boven de 65 jaar 20 procent. Ook toonde een Amerikaanse studie aan dat het risico op een hartaanval in de eerste dagen na de ingang van de zomertijd toeneemt met 10 procent.

Slaapritme

Daarnaast verstoort het natuurlijk ook je slaapritme. “Wanneer we de tijd met één uur verzetten, raakt onze biologische klok ernstig in de war”, vertelt professor Christopher Barnes van de universiteit van Washington aan CNN. “De maandag erop hebben mensen ongeveer 40 minuten minder slaap gehad. Omdat we al begonnen met een slaaptekort, is het effect van 40 minuten aanzienlijk.”

Lees ook: KPN zet klok een dag te vroeg vooruit

Bron: HLN, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook