Update over de aanslag in Londen

Khalid Masood, de dader van de aanslag in Londen woensdag, handelde alleen. Masood doodde vorige week drie voetgangers...

Lees ook

Khalid
Masood, de dader van de aanslag in Londen woensdag, handelde alleen. Masood doodde vorige week drie voetgangers in de Britse hoofdstad door met een auto op ze in te rijden. Hij stak daarna een agent dood nabij het parlementsgebouw, waarop hij werd doodgeschoten door de politie. Nog eens veertig mensen raakten gewond. “We zijn er stellig van overtuigd dat hij het allemaal alleen heeft gedaan, maar ook dan moeten we met absolute zekerheid vaststellen waarom Masood deze verschrikkelijke daad pleegde”, verklaarde de politiechef. “We denken dat hij geïnspireerd is door terreurpropaganda of dat anderen hem hebben aangemoedigd, geholpen of gestuurd. Mocht dat laatste het geval zijn, dan zullen diegenen voor het gerecht worden gebracht.”

Verdriet

Wel bekend is dat Masood, een ex-gevangene, aanhanger werd van de radicale islam. En dat hij een paar keer naar Saudi-Arabië op reis ging. Hij zou daar Engelse les hebben gegeven. De moeder van Masood zegt geschokt te zijn door zijn daden.”Ik heb veel gehuild om de mensen die slachtoffer zijn geworden van deze vreselijke gebeurtenis”, laat Janet Ajao weten aan BBC. “Ik ben geschokt, bedroefd en verdoofd.”

IS?

Volgens een terreurdeskundige van de Britse justitie had Masood geen banden met terreurorganisaties als IS of al-Qaeda. Wel had hij interesse in jihadistische activiteiten. “Ik wil graag duidelijk maken dat ik zijn acties of de overtuigingen die hij had om tot deze daden te komen, niet ondersteun”, aldus Ajao. “Ik wil mijn vrienden familie en omgeving uit de grond van mijn hart danken voor alle liefde en steun die we van ze krijgen.” In het onderzoek naar de aanslag zit nog een verdachte uit Birmingham van 27 jaar vast. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische daad. Volgens de politie staan er geen nieuwe aanslagen op stapel. Eerder werden al negen mensen vrijgelaten, omdat niet kon worden bewezen dat zij iets met de aanslag te maken hadden.

Bron: AD, Elsevier, NRC, RTL, Daily Mail Beeld: ANP

Laatste nieuws

Zie ook