Italië komt met nieuw wetsvoorstel; drie dagen menstruatieverlof

Lig jij ook elke maand plat op de bank vanwege krampen, ben je niet te harden vanwege op hol slaande hormonen?Nieuwe wet...

Lees ook

Lig jij ook elke maand plat op de bank vanwege krampen, ben je niet te harden vanwege op hol slaande hormonen?

Nieuwe wet

Het Italiaanse parlement debatteert over een nieuwe wet die vrouwen met ernstige menstruatiepijnen het recht geeft op drie dagen betaald verlof. Daarmee zou Italië het eerste Europese land zijn dat vrouwen om deze reden vrij geeft. Vier vrouwelijke parlementsleden van de Democratische Partij bedachten het wetsvoorstel. Volgens hen zijn vrouwen tijdens de ongesteldheid het minst productief. Ook de Britse professor Gedis Grudzinskas is het daar mee eens: “Veel vrouwen voelen zich echt verschrikkelijk tijdens hun menstruatie. Gaan werken is dan echt een gevecht met hun lichaam. De prestaties lijden er logischerwijs ook onder. Vrouwen zullen zich gelukkiger en comfortabeler voelen in hun werkomgeving, en dat kom hun werklust ten goede.””

Negatief

Toch zitten er wat haken en ogen aan het voorstel, het is namelijk onduidelijk hoe vrouwen kunnen aantonen dat zij enorme menstruatiepijn hebben en in Italië werken naar verhouding de minste vrouwen van alle Europese landen, 61 procent in plaats van het Europees gemiddelde van 72 procent. Volgens Lorenza Pleuteri zou de nieuwe wet werkgevers afschrikken: “Werkgevers zullen sneller geneigd zijn om mannen aan te nemen dan vrouwen.” “Of ze worden nog meer afgestraft in hun arbeidspositie, zowel in termen van salaris als loopbaanontwikkeling”, voegt economist Daniela Piazzalunga daaraan toe.

Lees ook: Déze fouten maak je tijdens je ongesteldheid

Bron: FunX, AD, Beeld: istockphoto

Laatste nieuws

Zie ook