Je kunt heel ziek worden van restjes rijst

Heb je een beetje te veel van je gerecht met rijst gemaakt? Dat is mooi, want dan kun je het de volgende dag gewoon weer...

Heb je een beetje te veel van je gerecht met rijst gemaakt? Dat is mooi, want dan kun je het de volgende dag gewoon weer opwarmen en eten. Toch zou je heel erg op moeten passen als je je rijst nog een keer klaarmaakt. Uit recent onderzoek, dat is gepubliceerd door National Health Service (NHS), blijkt namelijk dat rijst stoffen kan bevatten waar je erg ziek van zou kunnen worden als je het niet goed bewaart, zo schrijft Happy in Shape.

Voedselvergiftiging

In ongekookte rijst kan de bacterie Bacillus cereus zitten, die zou kunnen zorgen voor een flinke voedselvergiftiging. Er zou, volgens het onderzoek, een grote kans kunnen zijn dat sommigen deze sporen overleven als je de rijst hebt gekookt. Het is dan de bedoeling dat je de rijst gekoeld bewaart, omdat de bacterie zich anders razendsnel kan vermenigvuldigen en je erg ziek kan maken. Hoe langer je de rijst op kamertemperatuur laat staan, hoe groter het risico op een voedselvergiftiging zou kunnen worden.

Opwarmen

Wat kun je ertegen doen om het risico te beperken? Natuurlijk zou je de rijst meteen moeten serveren als het is klaargemaakt, maar als dit geen optie is blijven er nog wat andere mogelijkheden over. Volgens NHS moet de rijst minimaal een uur gekoeld hebben gestaan voor je het weer opnieuw op kunt warmen. Zorg er altijd voor dat de rijst stomend heet is voor je stopt met verwarmen. Daarnaast zou de rijst niet meer dan één keer opnieuw opgewarmd moeten worden.

Het Voedingscentrum adviseert ook om de rijst goed te bewaren in een afgesloten bakje en op een donkere, koude plek. Onder invloed van licht en warmte zou de rijst razendsnel bederven.

Bron: Voedingscentrum, NHS, Beeld: iStock

Laatste nieuws