Op deze leeftijd heb je naar verluidt de meeste kans om zwanger te worden

Hoor jij je biologische klok tikken, maar wil je eigenlijk niet al op jonge leeftijd moeder worden? Laat het rusten, wan...

Hoor jij je biologische klok tikken, maar wil je eigenlijk niet al op jonge leeftijd moeder worden? Laat het rusten, want volgens onderzoekers ligt het geboortecijfer bij vrouwen ouder dan veertig hoger dan bij vrouwen onder de twintig.

Onderzoek

Uit cijfers van het Office for National Statistics blijkt dat de oudere leeftijdscategorie met 3,5 procent een grotere stijging in geboortes had in 2015. Als gevolg hiervan is het geboortecijfer van veertigers sinds 1981 verdrievoudigd, zo schrijft Marie Claire UK – terwijl het aantal zwangerschappen bij vrouwen onder de twintig de grootste daling had ten tijde van het onderzoek.

“In de meeste ontwikkelde landen stellen vrouwen hun zwangerschappen steeds vaker uit, wat heeft geresulteerd in hogere geboortecijfers onder oudere vrouwen”, zo staat er te lezen in het rapport. “Dit kan komen door verschillende factoren, bijvoorbeeld dat steeds meer vrouwen zich eerst richten op hun carrière.” De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst kinderen krijgen, is daarmee dus ook gestegen. “In 2015 lag deze leeftijd op 30,3 jaar.”

Vruchtbaar

Dat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen, betekent natuurlijk niet dat de leeftijd waarop je het meest vruchtbaar bent ook verschuift. De onderzoekers claimen dat je tussen je 30 en 34ste de grootste kans hebt om zwanger te worden, met 111 zwangerschappen per 1000 vrouwen. Hoewel de trend dus aangeeft dat vrouwen op latere leeftijd kinderen willen, is het nog steeds het beste om voor je 35ste zwanger te worden.

Lees ook: Dit is wat een zwangerschap met je lichaam doet

Bron: Marie Claire, Beeld: iStock

Laatste nieuws