Onderzoekers bezig met nieuwe vormen van anticonceptie

Sex is leuk, kinderen wellicht ook – maar voor beide geldt: graag wel wanneer het jou uitkomt. Dit is de huidige stand v...

Lees ook

Sex is leuk, kinderen wellicht ook – maar voor beide geldt: graag wel wanneer het jou uitkomt. Dit is de huidige stand van zaken als het op anticonceptie aankomt.

Sommige dingen had je misschien niet voor mogelijk gehouden, maar onderzoekers zijn écht bezig om deze vormen van anticonceptie mogelijk te maken.

Eileiderklepjes

Wat is het? Industrieel ontwerper Peter van de Graaf heeft twee kleine buisjes bedacht die in de eileiders geplaatst kunnen worden: Choice. Van buitenaf kunnen de klepjes in die buisjes open- of dichtgezet worden, om eicellen al dan niet te blokkeren.
Voordelen?
De klepjes kunnen gewoon vaginaal worden ingebracht.
Nadelen?
Het is nog onduidelijk of de buisjes goed vast blijven zitten en of de eicellen wel door de open buisjes heen willen gaan. Daar is nog veel onderzoek voor nodig.

Mannenpil

Wat is het? Er wordt op allerlei manieren geprobeerd een pil voor mannen te ontwikkelen. De pil Gendarussa voorkomt dat zaadcellen een eicel binnendringen. Een ander middel, Anti-eppine, maakt het spermacellen onmogelijk om überhaupt te zwemmen. Gamendazole blokkeert de productie van zaadcellen en de clean sheets-pil zorgt ervoor dat een man klaarkomt zónder ejaculatie.
Voordelen? Er bevinden zich geen hormonen in al deze pillen.
Nadelen? Deze pillen bevinden zich allemaal nog in de testfase, en het kan nog erg lang duren voor ze op de markt komen.

Hormonen voor hem

Wat is het? Een tweemaandelijkse injectie voor hem, bestaande uit een dosis progestageen, dat de spermaproductie lamlegt, en een dosis testosteron ter compensatie van dat progestageen.
Voordelen? Bij een test, die werd uitgevoerd onder 350 mannen met een vaste relatie, bleek deze vorm van anticonceptie succesvol.
Nadelen? Vanwege ‘onacceptabele’ bijwerkingen is het onderzoek teruggestuurd naar de tekentafel: mannen werden depressief, kregen last van stemmingswisselingen en hadden last van acne.

Maar er is meer! Je leest er alles over in de nieuwe Grazia die nu in de winkel ligt.

Laatste nieuws

Zie ook