Netflix onder vuur door deze populaire serie

De serie was de afgelopen tijd hot topic, maar experts zijn er minder over te spreken...

Lees ook

Gossip Girl, The Blacklist, Riverdale en ga zo nog maar even door. Kies een serie op Netflix en je bent een weekend zoet. Zo was de serie 13 Reason Why, waarmee men zelfdoding bespreekbaar probeert te maken, de afgelopen tijd hot topic en heb ook jij alle 13 afleveringen waarschijnijk al gezien. Toch zijn experts minder te spreken over de serie…

Triggers

"Als deze reeks had bestaan toen ik op mijn achttiende ­suïcidaal was: ik had hem per se willen zien. Maar ik wil niet weten wat ik daarna ­gedaan zou hebben", aldus Lore Vonck, coördinator van Werkgroep Verder, een organisatie voor nabestaanden van zelfdoding. De eerste aflevering van de serie heeft ze zelf gekeken, de laatste sloeg ze bewust over. "Ik ben ervaringsdeskundige. Ik weet dat ik bepaalde triggers best ­vermijd."

Gevaarlijke reeks

"Het is een gevaarlijke reeks voor mensen die suïcidaal zijn", vertelt Lore. "Het was de bedoeling van Netflix om het taboe te doorbreken, om jongeren met zelfmoordgedachten aan te moedigen erover te praten. Maar ik denk niet dat dit er nu inzit. Het probleem is dat suïcidale tieners naar de reeks worden getrokken, net zoals naar krantenartikels over zelfdoding."

Toeboe doorbreken

"Het is een gevaarlijke reeks voor mensen die suïcidaal zijn", zegt Lore Vonck. “Het was de bedoeling van Netflix om het taboe te doorbreken, om jongeren met zelfmoordgedachten aan te moedigen erover te praten. Maar ik denk niet dat dit er nu inzit. Het probleem is dat suïcidale tieners naar de reeks worden getrokken, net zoals naar krantenartikels over zelfdoding.”

Reden tot bezorgdheid

Hulplijn Awel kreeg al berichtjes binnen over de serie. "Er is reden tot bezorgdheid", aldus woordvoerder Kirsten Pauwels. "Tonen hoe zelf­doding in zijn werk gaat, houdt risico’s in. Pas op, ­deze serie zal niet voor elke jongere een trigger zijn. Maar als je tiener al worstelt, is het laatste wat je wil dat hij alleen op zijn kamertje naar zulke beelden kijkt."

Nooit makkelijk geweest

Ondanks alle ophef is Brian Yorkey, executive producer van 13 Reasons Why, overtuigd dat er een duidelijke strategie achter de beelden zit. "Het was belangrijk niet weg te kijken van de moeilijkste momenten. Door de ­gebeurtenissen enkel te suggereren, zouden we afbreuk doen aan een verhaal dat nooit ­gemakkelijk en veilig is."

Lees ook: Dit detail is je waarschijnlijk niet opgevallen in 13 Reasons Why

Bron: Nieuwsblad, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook