Altijd honger? Dit ingrediënt is onverwacht een grote boosdoener

En misschien nog wel erger: de meeste mensen gebruiken het ook iedere dag...

Lees ook

Heb jij regelmatig last van een knorrende maag? Dan zijn er aardig wat simpele aanpassingen die je kunt maken in je eetpatroon om dat te veranderen. Stap bijvoorbeeld over van wit brood of witte pasta naar een volkoren variant, zodat je langer een vol gevoel hebt. Wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat één specifiek ingrediënt naar verluidt een grote boosdoener is. En misschien nog wel erger: de meeste mensen gebruiken het ook iedere dag…

Onderzoek

Het is een ingrediënt dat bijna standaard wordt gebruikt in ieder gerecht: zout. Lange tijd werd gedacht dat dit men dorst bezorgt, maar uit onderzoek onder Russische astronauten kwam een hele andere conclusie. Zout zou namelijk vooral veel invloed hebben op je hongergevoel.

Zoutinname

De astronauten namen tussen 2009 en 2011 deel aan vluchtsimulaties en daarom leefden zij maandenlang in een gecontroleerde omgeving. Zo was het voor de onderzoekers makkelijk om de zoutinname van een deel van de deelnemers terug te brengen van 12 gram per dag (gemiddeld in een Russisch dieet) naar 6 gram per dag.

Hongergevoel

De verwachting was dat de astronauten die minder zout binnenkregen op een dag hierdoor minder water zouden drinken. Iets wat achteraf totaal niet het geval bleek. De groep met de hogere zoutinname dronk juist minder dan de groep deelnemers met een lagere zoutinname. Daarnaast hadden de astronauten die meer zout binnenkregen vaker last van een hongergevoel, ondanks het feit dat ze evenveel calorieën binnenkregen.

Logisch

"Als je er verder over nadenkt, is het logisch dat je lichaam er alles aan doet om zo veel mogelijk vocht binnen te houden als je veel zout eet", legt Jens Titze van de Vanderbilt University uit. "Ik vermoed dat onze nieren een manier hebben gevonden om het waterverlies te beperken en meer water vast te houden." Dat proces kost energie en daarom krijg je er ook meer honger van dan normaal."

Lees ook: Zijn rijstwafels echt zo gezond als we denken?

Bron: HLN, Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook