Hoe schadelijk is het om je vingers te knakken?

Gaan jouw haren ook overeind staan als iemand zijn vingers knakt?

Gaan jouw haren ook overeind staan als iemand zijn vingers knakt? Of ben jij juist een vingerknakker? Dan heb je vast regelmatig de vraag gekregen waarom je dat doet en of je er gelijk mee wil stoppen. Maar hoe slecht is het knakken van je vingers eigenlijk voor je? Happy in Shape ging op onderzoek uit en kwam tot wat interessante bevindingen.

Wat is knakken precies?

In de gewrichtsholtes is vocht aanwezig dat de gewrichten soepel houdt om te kunnen bewegen. Door aan je vingers te trekken, ontstaat er een ruimte, maar er is eigenlijk niet genoeg vocht om die ruimte op te vullen. Doordat het vacuüm wordt getrokken, ontstaat er uiteindelijk een soort knak. Dit is het geluid dat door veel mensen als vervelend wordt ervaren, maar voor de vingerknakkers als een prettig gevoel kan aanvoelen. Nu komt de brandende vraag: Is het schadelijk voor je gewrichten?

Schadelijk?

We kunnen de vingerknakkers geruststellen: Uit veel verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het knakken van vingers niet schadelijk is. Zo heeft de Amerikaanse professor Donald Unger in 2009 een IG Nobelprijs op dit gebied gewonnen. Hij deed onderzoek door jarenlang alleen zijn linkerhand te knakken en zijn rechterhand met rust te laten. Tussen beide handen bleek geen verschil te zijn. Daarnaast laten verschillende andere onderzoeken zien dat het knakken niet tot slijtage of ontstekingen aan de gewrichten hoeft te leiden, omdat er geen verschil tussen knakkers en niet-knakkers is aangetroffen.

Vooralsnog blijven we erbij dat het vingerknakken een slechte reputatie heeft omdat veel mensen het vervelend vinden om aan te horen, maar schadelijk is het niet.

Bron: RTL Nieuws, Gezondheidsnet, Beeld: iStock

Laatste nieuws