Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

'Bagels zouden het risico op kanker kunnen verhogen'

Jeetje, dat zijn nog eens beweringen

'Bagels zouden het risico op kanker kunnen verhogen'

Bagels... Wie houdt er niet van? Maar volgens een recent onderzoek zijn ze alles behalve goed voor je...

Slechter dan roken?

Uit onderzoek, dat is gepubliceerd door LOOK Magazine, is gebleken dat het eten van bagels een verhoogd risico kan vormen op longkanker. De onderzoekers hebben ontdekt dat voedsel met een hoge glycemische index (GI) een hoger risico op longkanker met zich meebrengen dan bij mensen die roken. Wow, dat zijn nog eens beweringen...

Risico's glycemische index

Volgens het Voedingscentrum is de glycemische index een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd en in de vorm van glucose in het bloed worden opgenomen. Niet alleen bagels zijn hoog in GI, maar ook aardappelen, brood, cornflakes en popcorn. Onder producten met een lage GI vallen pasta, peulvruchten en fruit, aldus het Voedingscentrum. Zij melden ook dat er al een link was tussen een hoge GI en meer risico op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes type 2. De link met kanker, blijkt dus een nieuwe ontdekking te zijn.

Alternatieven

Gelukkig zijn er ook gezondere alternatieven met een lagere GI. Denk dan aan zoete aardappel in plaats van gewone aardappel. Ook kun je rijst vervangen voor bulgur of broccoli- of bloemkoolrijst. Meer weten over GI en de risico's daarvan? Klik dan hier voor het onderzoek in LOOK Magazine en hier voor de informatie van het Voedingscentrum.

Lees ook: Zo hoor je een bagel dus echt te snijden

Bron: Happy in Shape, Beeld: iStock