Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Shirley dronk zo veel energiedrankjes dat ze nu een kunstgebit moet

Sinds twee maanden is Shirley in behandeling voor haar energiedrank-verslaving.

Shirley dronk zo veel energiedrankjes dat ze nu een kunstgebit moet

Eerder deze week kwam het schokkende nieuws naar buiten dat een kerngezonde jongen van 16 jaar na het drinken van twee energiedrankjes en een kop koffie overleed. De hoeveelheid cafeïne binnen twee uur werd hem fataal. Dit schokkende nieuws riep meer verhalen op over energiedrankjes. Zo ook het verhaal van de 19-jarige Shirley Kuiperij. Zij was zo verslaafd aan energiedrankjes dat ze inmiddels een kunstgebit moet, zo schrijft Happy in Shape.

Kunstgebit

Sinds twee maanden is Shirley in behandeling voor haar energiedrank-verslaving. Ze dronk tot wel twaalf blikjes energiedrank per dag, maar is in één keer drastisch gestopt en heeft geen blikje meer aangeraakt. "Ik denk er wel nog elke dag aan. Als ik wakker word, is het eerste wat ik denk: een blikje drinken." Haar traject bij de verslavingszorg duurt nog meer dan een half jaar. "Het ergste wat ik aan mijn verslaving heb overgehouden is een slecht gebit. Al die suiker heeft m’n tanden zo aangetast dat ik waarschijnlijk binnenkort een kunstgebit moet. Daar heb ik veel verdriet van. Ik had vroeger mooie tanden."

Verslaafd

Shirley is lang niet de enige in Nederland met deze verslaving. Zelf vindt ze het ongelooflijk dat dit serieuze probleem niet zo serieus wordt genomen en nog relatief onbekend is. Omdat er steeds meer mensen verslaafd raken aan energiedrankjes, heeft het Voedingscentrum een advies uitgebracht met een maximum aantal energiedrankjes per dag.

Hoewel energiedrankjes ontzettend slecht voor je zijn, en je ze beter helemaal niet zou moeten drinken, heeft het Voedingscentrum toch een maximum uitgebracht. Voor volwassenen geldt er een maximum van 4 blikjes per dag. In een blikje zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Ook zeggen zij dat volwassenen per dag niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag tot zich mogen krijgen. Voor tieners geldt een ander advies, omdat het nog niet duidelijk is wat het effect van cafeïne is op een jonger lichaam. Zij zouden volgens het Voedingscentrum niet meer dan één cafeïne-houdend drankje per dag moeten drinken.

Lees ook: Dit drankje is naar verluidt net zo slecht als cocaïne

Bron: Metro Nieuws, Beeld: iStock