Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom je nooit het chocoladepuntje van je ijsje moet eten

Wist jij dit?

Waarom je nooit het chocoladepuntje van je ijsje moet eten

Zodra de zon begint te schijnen, krijgen we vaak massaal zin in een ijsje! Want zeg nou zelf, niets is lekkerder dan afkoelen met een (water)ijsje. Maar heb je écht zin in iets lekkers dan grijp je al gauw naar een Magnum of een Cornetto ijsje. Over het laatste is echter veel te doen.

Oké…

Iedereen weet dat, hoe lekker-ie ook is, een Cornetto heus niet de allergezondste snack is. Dacht je dat dat enkel aan het roomijs lag? Think again! Als je een Cornetto ijsje eet, weet dat het puntje dat gevuld is met chocolade hemels is. Maar wist je dat dit ó zo lekkere puntje zelfs nog slechter is dan het roomijs. What?! Hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse, Bert Weckhuysen, legt dit uit in zijn college aan de Universiteit van Nederland.

Opletten!

De chocolade van een Cornetto zit onderaan het hoorntje. Als je het ijsje in de hand houdt, mag de chocolade dus niet te snel smelten. Als je het smeltpunt van een stof wil controleren, kan dat door de samenstelling van de vetten te beïnvloeden. Met behulp van katalysatoren kan je onverzadigde (vloeibare) vetten omzetten in verzadigde (vaste) vetten. Dat gebeurt in reusachtige vaten.Maar als zo'n vetzuurmolecule gaat reageren, ontstaan er andere bindingen waardoor ook transvetten ontstaan. Op deze manier maak je dus ongezonde vetten van gezonde vetten. “Als je dus het smeltpunt van de chocolade wil controleren, ga je de samenstelling van de vetten aanpassen. Hoe minder snel de chocolade smelt, hoe meer verzadigde vetzuren erin zitten en hoe ongezonder ook. Vandaar dat het puntje van een cornetto iets ongezonder is dan de bovenkant van hetzelfde ijsje", aldus Weckhuysen. Benieuwd naar het hele college?Bekijk ‘m HIER terug.

Lees ook: De makkelijkste manier om zelf ijs te maken

Bron: Volkskrant, Nieuwsblad, Beeld: iStockphoto