Onderzoek: Dit helpt je van je spinnenangst af

Ein-de-lijk!

Lees ook

De één deinst niet terug voor een grote vogelspin en gaat er trots mee op de foto, de ander krijgt het al spaans benauwd wanneer er een kleintje op haar fietsstuur zit. De beestjes doen natuurlijk geen vlieg kwaad, maar we snappen uiteraard dat je er geen fan van bent. Toch blijkt het heel simpel om van je angst af te komen…

Tarantula

Je bent namelijk echt niet de enige die alle kreten uitslaat wanneer ze een spinnetje voorbij ziet komen. De afdeling Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam vond het dan ook een goed idee om een onderzoek uit te voeren. Het enige minpuntje was dat je daarvoor wel met een tarantula – een vogelspin – in een kamer moest zitten, maar hé, alles om van die verdomde spinnenangst af te komen, toch?

Medicijn

Gelukkig waren er 45 mensen die de proef op de som wilde nemen en dus werden zij samen met een vogelspin in een kamer gezet. De ene helft kreeg een beetje propranolol toegediend – een beta-blocker tegen een hoge bloeddruk en hartaandoeningen – en de andere helft een placebo medicijn. Wat bleek nou? De mensen die een beetje propranolol kregen toegediend, zijn na het experiment veel minder bang voor spinnen.

Propranolol zorgt er namelijk voor dat je hartslag naar beneden gaat, waardoor je deze traumatische gebeurtenis – ja, dat is het echt – sneller zal doen vergeten. Zou 't dan echt?

Lees ook: Dé gouden tip zodat je nooit meer een spin in huis hebt

Bron: SGXL Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook