Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De grootste fout die je met zonnebrandcrème maakt

Wist jij dit?

De grootste fout die je met zonnebrandcrème maakt

In Nederland doe je niets liever dan de hele dag bakken onder de zon op het moment dat-ie eindelijk schijnt. En zoals je natuurlijk weet, is het belangrijk om je dan goed in te smeren. Maar wist je ook het volgende over je SPF-factor?

Bescherming

Op vakantie -of in de tuin- wil je heerlijk in de zon vertoeven voor een goede dosis vitamine D én een gezonde zomerse teint. Smeer je je niet goed in, dan eindig je als een rode garnaal. Daarnaast levert het ook niet-zo-charmante rimpels op latere leeftijd op. Naar verluidt beschermt SPF-15 bijna even goed als SPF-50. Maar wat is dan het verschil?

SPF-factor

Dacht je slim te zijn door je in te smeren met SPF-15 in plaats van SPF-50, omdat je het idee hebt dat je dan sneller bruin wordt? Dan heb je het goed mis! Het verschil tussen SPF-15 en SPF-50 is niet zo veel als je denkt. Volgens dermatoloog Susan Mayou beschermt SPF-50 voor 98% tegen zonnestralen en SPF-15 voor 93%. Hoe het komt dat je sneller verbrandt bij een lagere factor komt door het volgende: een SPF-factor staat voor de tijdsduur dat je beschermd bent tegen de zon. Dus als je bij een SPF-50 pas na 4 uur weer hoeft in te smeren, moet je bij SPF-15 vaak na een uur weer een dikke laag cème aanbrengen.

Bron: Byrdie Beeld: iStock