Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zijn rijstwafels wel echt zo gezond als we denken?

Zijn rijstwafels écht zo gezond als we denken?

Zijn rijstwafels wel echt zo gezond als we denken?

Zijn rijstwafels écht zo gezond als we denken? Volgens het Voedingscentrum past de gepofte rijstsnack in een gezond eetpatroon, maar wordt geadviseerd niet iedere dag een rijstwafel te eten. Dit komt omdat er relatief veel arseen, ofwel arsenicum in rijstproducten kan zitten, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Ars… eh wat?

Arseen is een metaalsoort dat onder andere gebruikt wordt voor rattengif. Het kan via het grondwater in de rijst die verbouwd wordt terechtkomen. Dit omdat het gewas het arseen opneemt uit de grond en opslaat in de plant. Als je langdurig te veel arseen binnenkrijgt, kan het je zenuwstelsel en bloedvaten beschadigen én heb je een verhoogd risico op kanker, legt het Voedingscentrum uit. Er is vooralsnog geen reden tot paniek. Het is namelijk moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag één, twee of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Het belangrijkste: varieer in tussendoortjes.

Wat wel shocking is, is dat rijstwafels het hoogst scoren op de giftige stof, vergeleken met andere rijstproducten.

Kinderen

Twee jaar geleden deed de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzoek naar hoeveel arseen consumenten binnenkrijgen. Tijdens het onderzoek keken ze specifiek naar jonge kinderen en baby's. De resultaten wezen uit dat het eten van producten waar veel arseen in zit een risico vormt voor (zeer) jonge kinderen, omdat zij vanwege hun lage lichaamsgewicht veel binnen kunnen krijgen.

Lees ook: Bewezen: Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Bron: Voedingscentrum, Beeld: iStock