Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Onthuld: Aardbeien zitten onder de bestrijdingsmiddelen

Oeps...

Onthuld: Aardbeien zitten onder de bestrijdingsmiddelen

Wow! Wist je dat aardbeien zijn bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dit maakt je favoriete rode vrucht zes keer (!) giftiger dan ander fruit, blijkt uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Consument niet beschermd

Nu zou je denken: dit was je er toch gewoon af. Maar nee, "goed afspoelen heeft geen zin omdat de schadelijke stoffen in het fruit zijn opgenomen", aldus deskundigen in Trouw.

De toezichthouder zou niet ingegrepen hebben, omdat de regels niet werden overschreden. Dat laat volgens deskundigen precies zien dat de regels niet kloppen en de consument niet is beschermd tegen inname van te veel schadelijke stoffen.

Combinatie

"De NVWA werkt met een totaal achterhaalde aanpak", zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. "Je moet kijken naar het totaal van de schadelijke stoffen, naar de combinatie-effecten en niet naar de giftigheid per afzonderlijke stof. Er zijn stoffen die geen effect hebben op zichzelf, maar wel in combinatie met andere stoffen."

Biologisch

Dit betekent natuurlijk niet dat je moet stoppen met het eten van aardbeien. Wil je geen bestrijdingsmiddelen of andere schadelijke stoffen binnenkrijgen? Dan is het een goed idee om biologisch groente en fruit te kopen.

Lees ook: De nieuwste foodtrend van dit moment: icecream donuts

Bron: Trouw, NOS Beeld: iStockphoto