Zo zorg je ervoor dat je tijdens kerst niet aankomt

Tips van een voedingsdeskundige

Lees ook

De komende dagen zullen we er niet aan ontkomen: eten (heel veel eten) en alcoholische versnaperingen. Het hoort er allemaal bij, maar het zorgt ook voor de o zo bekende maar o zo gevreesde extra kerstkilo’s. Allemaal leuk en aardig al die gezelligheid en al dat eten, maar we willen natuurlijk het liefst net zo flawless de feestdagen uitrollen (eigenlijk juist niet rollen dus) als dat we erin gingen. Voedingsdeskundige en Psycle London CEO Rhian Stephenson is zo vrij geweest om tips te delen zodat wij allemaal happy én healthy 2018 in kunnen paraderen.

Het diner

"Een van de lastigste dingen om in de hand te houden zijn diners", zegt Stephenson. "Afhankelijk van de avond, zal het aanbod aan eten voornamelijk een ver van je bed show zijn. Voor je lichaam is het lastig om zoveel verschillende soorten voedsel te verwerken. Koolhydraat-, vet- en eiwitrijke combinaties vormen een nachtmerrie voor de spijsvertering en zorgen ervoor dat je je traag, ongemakkelijk en opgeblazen voelt. Een manier om die ongemakkelijkheid te verminderen is het kiezen voor slechts een groep: kies voor koolhydraten met groenten of anders voor proteïnen met groenten."

Het dessert

"We krijgen vaak te maken met een lopende band aan desserts en andere zoetigheden tijdens de feestdagen, en meestal eten we ze eigenlijk alleen maar omdat ze er simpelweg staan", legt Stephenson uit. Ga bij jezelf het volgende na voordat je je overgeeft aan alle lekkernijen: Is het iets wat je écht heel (heel) erg lekker vindt? Is hoe je je erna voelt het waard om het allemaal te eten? Wanneer je dit voor jezelf hebt vastgesteld, is de kans groter dat je je in kan houden en dat ene perfecte maar gevaarlijke chocoladetaartje kan laten staan!

Blijf bewegen

"Wat er ook gebeurt, stop niet met bewegen", zegt Stephenson. "De meeste mensen voelen zich overweldigd door de feestdagen omdat het nuttigen van zoveel eten en drinken een grotere impact heeft door het feit dat men vaak geneigd is om ook maar meteen helemaal te stoppen met bewegen. Dit zorgt ervoor dat je je nog slechter voelt, dus ook al kom je niet meer toe aan je dagelijkse regime: blijf wel moeite doen om zoveel mogelijk te bewegen. Sporten is daarnaast ook goed voor een stralende huid en helpt je om waterretentie door alcohol en gebrek aan slaap te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk te wandelen."

Tea time

"Ik maak vaak brandnetelthee en drink dit dan de hele dag door – probeer ook Napiers Organic Nettle Leaf Tea. Brandnetel is een natuurlijk diureticum en is ook goed voor de lever, waardoor het lichaam giftige stoffen kan verwerken. Koudgeperste gember en citroen zijn ook fantastisch om je immuunsysteem te ondersteunen en giftige stoffen uit je lichaam te spoelen", aldus Stephenson.

Vitamines

Volgens Stephenson is het goed om een paar basis supplementen te kiezen die je energiek houden en die je lichaam helpen al het eten en drinken goed te verwerken. Denk aan Chlorella, Liver Complex en B Complec.

Slaap, veel slaap!

"Zorg ervoor dat je de komende dagen in ieder geval zo vroeg mogelijk gaat slapen, wanneer dit mogelijk is natuurlijk. Slaapgebrek kan er namelijk voor zorgen dat je aankomt. Het maakt niet uit wat je plannen zijn, you time moet al-tijd ingepland worden."

Laatste nieuws

Zie ook