Real life: ‘Mijn moeder moest mijn begrafenis al gaan regelen’

"Uit de uitslag bleek dat ik het toxic shock syndroom (TSS) had opgelopen"

Lauren Wasser (29) uit LA had het leven waar veel vrouwen slechts van kunnen dromen: ze werkte als model en ging vaak naar feestjes. Dat veranderde door het toxic shock syndroom.

Ongesteld

"Ik was ongesteld en had die dag mijn tampon al drie keer verwisseld. Meestal had ik niet zo’n last van mijn menstruatie, maar dit keer voelde het anders. Ik voelde me ziek; het was alsof ik koorts had. Toch ging ik die avond naar de verjaardag van een vriend. Ik probeerde me over het koortsige gevoel heen te zetten, maar had zelfs moeite om gewoon rechtop te blijven staan. Toen mensen naar me toe kwamen en opmerkingen begonnen te maken over hoe slecht ik eruitzag, besloot ik naar huis te gaan en in bed te kruipen."

Bewusteloos

"Ik weet niet veel meer van wat er toen is gebeurd, behalve dat ik de dag erna bewusteloos op de grond van mijn slaapkamer werd gevonden door een vriend van mijn moeder. Ik lag in mijn eigen braaksel en uitwerpselen. Ik had enorm hoge koorts en ben met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Achteraf hoorde ik van mijn artsen dat ik net op tijd was. Als ik tien minuten later was binnengebracht, had ik het waarschijnlijk niet overleefd."

Hartaanval

"In het ziekenhuis hielden mijn organen er een voor een mee op en kreeg ik een zware hartaanval. De artsen vochten als leeuwen om me te stabiliseren, maar het lukte niet. De specialist in infectieziekten die ze erbij hadden gehaald, vroeg me of ik een tampon in had. ‘Ja’, zei ik. Die hebben ze direct verwijderd en naar het lab gestuurd."

"Uit de uitslag bleek dat ik het toxic shock syndroom (TSS) had opgelopen, een infectieziekte die kan worden veroorzaakt door het gebruik van tampons. Tampons worden gemaakt van synthetische vezels, die in combinatie met het absorptievermogen de ideale omgeving vormen voor de groei van stafylokokken. Die bacteriën leven normaal gesproken op de huid, maar als ze dieper doordringen kan een infectie ontstaan."

Benen amputeren

"Wat me altijd zal bijblijven, is dat ik een verpleegster tegen iemand aan de telefoon hoorde zeggen: ‘Ik heb hier een 24-jarig meisje dat een beenamputatie nodig heeft om te overleven’…."

De rest van het verhaal lees je in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.

Laatste nieuws