Aha! Dit is waarom je stem heel anders klinkt als je het opneemt

En op déze manier ontdek je hoe je stem daadwerkelijk klinkt...

Lees ook

"Klinkt mijn stem echt zo?", is hoe de meeste mensen reageren als ze hun eigen stemgeluid terug horen op een geluidsopname of een video. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Experts leggen uit waarom jouw stem in real life anders klinkt dan op tape.

Verschil

"Je moet weten dat geluid op twee manieren kan binnenkomen in onze oren: via de lucht of via de beenderen. Als we bijvoorbeeld luisteren naar een opname van onze stem, dan komen de geluidsgolven via de lucht binnen", legt neurowetenschapper Jordan Gaines uit aan NBC.

"Die worden overdragen via de trommelvliezen, doen de drie gehoorbeentjes trillen en eindigen in het slakkenhuis. Dat is een spiraalvormige structuur, gevuld met vocht, die de trillingen omzet in zenuwimpulsen. En die worden vervolgens geïnterpreteerd door het brein."

Verklaring

"Wat we daarentegen horen als we zelf praten, komt zowel binnen via de lucht als via de beenderen. Bij geluiden die via de beenderen vervoerd worden, gaan de trillingen van onze stembanden rechtstreeks naar het slakkenhuis. Maar dat ene deel van onze stem, wat wij dus als 'normaal' beschouwen, valt weg als we naar een opname luisteren."

Volgens Jordan worden we bij het horen van onze eigen stem ook nog misleid door onze schedel. "Die doet namelijk de frequentie van de trillingen onderweg dalen. Dat verklaart waarom we op een opname een hoger stemgeluid hebben dan we dachten."

Ontdek hoe je stem écht klinkt

Te weten komen hoe je stem dan wel klinkt? Daar heeft stemcoach Chris Beatty een simpel trucje voor. In een video op YouTube legt hij uit dat je enkel twee grote stukken karton of dikke magazines nodig hebt. Deze plaats je voor je oren voordat je gaat praten. Op deze manier legt het geluid een andere route af richting je oren en zou het geluid meer in de buurt komen van je eigen stem.

Lees ook: Onthuld: déze BN'er sprak de stem van Beugelbekkie in

Bron: AD, HLN.be Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook