Dit zegt je lichaamstemperatuur over je

De een zweet als een otter, de ander voelt zich continu een ijskoningin.

De een zweet als een otter, de ander voelt zich continu een ijskoningin. Ben jij die laatste en maakt het niet uit welke kleren je aantrekt omdat je het toch ALTIJD koud blijf hebben? Of ben jij meer als die zwetende otter, die ook in de winter gerust op de fiets stapt in een t-shirtje en het dan alsnog goed warm heeft? Tot welke groep je ook behoort, de wereld is duidelijk verkleed in twee kampen: zij die het altijd warm hebben en zij die het altijd koud hebben.

Hoe kan dit?

Daar zijn blijkbaar verschillende reden voor, komen ze:

Opvliegers en de koude rillingen kunnen worden veroorzaakt door een slechte gezondheid
Zowel opvliegers als koude rillingen kunnen een teken zijn van een slechte gezondheid. Dit zijn veelal 'stille kwaaltjes' zoals bloedarmoede, ondervoeding, infectie of bijvoorbeeld gewichtsproblemen. Zowel ondergewicht als overgewicht kunnen zorgen voor verschillende symptomen.

Als je het altijd warm of koud hebt, kan dit komen door stress
Stressvolle situaties, zoals bijvoorbeeld conflicten op de werkvloer, zware werkdruk en drukke schema's kunnen de oorzaak zijn onze temperatuurdalingen of -stijgingen. De manier waarop je lichaam reageert op stress is in strijd met de manier waarop je lichaam in ontspannen toestand reageert. Dus wanneer jij het extreem warm hebt op kantoor, terwijl al je collega's in winterjassen achter hun computer zitten, zou dit kunnen komen door bijvoorbeeld stress die je ervaart met familie of vrienden. Probeer de onnodige stress thuis te laten en verder te gaan met je dag op positieve voet.

Je geluk kan je klimaat controleren
Blijkbaar zijn het niet alleen gezondheid- en lichamelijke factoren die je lichaamstemperatuur beïnvloeden. Zelfs als de temperatuur in de kamer of buiten normaal is, kan het nog zijn dat mensen koude rillingen krijgen. Dit kan alles te maken hebben met je emotionele bewustzijn. Mensen die zich geïsoleerd, alleen of depressief voelen, hebben vaker last van koude rillingen.

Het tegenovergestelde geldt voor wanneer we ons connected en meer sociaal voelen. Het warme, fuzzy gevoel dat je krijgt wanneer je omringd bent met liefdevolle mensen? Dat is een psychische reactie die ons meer ontvankelijk voor warmte maakt.

Wanneer je hart dus koud is, zul jij dat ook zijn – wat de temperatuur ook is.

Hoe kom je er vanaf?

Het bovenstaande is allemaal leuk en aardig, maar hoe voorkomen we uitschieters van warmte naar kou? Blijkbaar zijn véél factoren hierop van invloed. Alles van de kleren die we dragen tot aan het voedsel dat we eten is van invloed op onze lichaamstemperatuur.

Sommige ingrediënten helpen onze interne balans om op temperatuur te blijven, zoals het eten van soep tijdens de winter om warm te blijven. Salade en groente zijn daarom ideaal tijdens de warme zomermaanden.

Ook de stand van de thermostaat kan van invloed zijn. Zet deze daarom niet belachelijk hoog of ontzettend laag, maar gewoon op de gemiddelde temperatuur van 18 – 21 graden.

Máár, de beste truck om extreme kou of extreme warmte te voorkomen zit tussen je oren. Uit onderzoek is gebleken dat het visualiseren van tropische paradijzen daadwerkelijk bijdragen aan het vrijkomen van chemische endorphine, die op haar beurt je lichaam weer warmer maakt.

Bovenal: zorg dat je geen stress hebt en snoep gezond!

Lees ook: Nu al verkouden? Dit kan de reden wel eens zijn

Bron: Elite Daily, beeld: Sanoma beeldbank

Laatste nieuws