Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Time's up voor deze Oscarmannen

Hopelijk is de Academy zo verstandig ze nóóit meer uit te nodigen.

Time's up voor deze Oscarmannen

Op 4 maart worden de Oscars uitgereikt. Deze mannen wonnen allemaal ooit zo’n gouden beeldje, maar maakten zich ook schuldig aan (seksueel) geweld. Hopelijk is de Academy zo verstandig ze nóóit meer uit te nodigen.

Casey Affleck

Oscar? Affleck won vorig jaar de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in de film Manchester by the Sea. Wat? In 2010 spanden twee vrouwen die hadden meegewerkt aan een film van Casey Affleck een zaak tegen hem aan. Hij zou bij een van hen ongevraagd in bed zijn gekropen terwijl ze lag te slapen. De ander zou hij hardhandig hebben geprobeerd te bewegen met hem mee te gaan om sex te hebben. De zaken werden buiten de rechtszaal geschikt. Toen Brie Larson de Oscar aan Affleck uitreikte, weigerde ze voor hem te klappen.

En nu? Traditiegetrouw reikt de winnaar van de Oscar voor beste acteur het jaar daarop de award voor de beste actrice uit. Er lopen diverse petities om dat te voorkomen.

Kevin Spacey

Oscar? Spacey won in 1996 een Oscar voor zijn bijrol in The Usual Suspects en in 2000 voor zijn hoofdrol in American Beauty.

Wat? Eerder dit jaar vertelde acteur Anthony Rapp dat in 1986 de destijds 26-jarige Kevin Spacey probeerde sex met hem te hebben. Rapp was toen veertien jaar. Spacey liet weten zich het incident niet te herinneren. Hij meldde ook homoseksueel te zijn – de timing van die onthulling zorgde voor nog meer kritiek.

En nu? Er zijn nog meer mannen naar buiten getreden met het verhaal dat Spacey zich aan hen heeft opgedrongen of hen zelfs heeft aangerand. Spacey zou naar een kliniek voor mensen met sexverslaving zijn vertrokken.

Harvey Weinstein

Oscar? De door Weinstein geproduceerde film Shakespeare in Love won in 1999 de Oscar voor beste film.

Wat? Begin oktober 2017 publiceerden zowel The New Yorker als The New York Times artikelen waarin diverse vrouwen uit de mediawereld producent Harvey Weinstein beschuldigden van ongepast gedrag, aanranding en verkrachting. In navolging daarvan zeiden onder anderen Kate Beckinsale, Lupita Nyong’o, Cara Delevingne, Ashley Judd, Salma Hayek en Angelina Jolie slachtoffer te zijn van Weinstein. Paz de la Huerta en Rose McGowan maakten bekend door hem te zijn verkracht. Het was de aanleiding voor de hashtag #MeToo, die aanleiding was voor veel vrouwen om soortgelijke ervaringen te delen.

En nu? Weinstein heeft excuses aangeboden, maar ontkent alle aantijgingen van 83 (!) vrouwen. Hij zou onder behandeling zijn voor seksverslaving.

Benieuwd naar het hele verhaal? Je leest het in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.

Tekst: Wendy van Poorten, Beeld: Getty