Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bewezen: dit zijn de beste oplossingen tegen zweet

Zes gouden tips

Bewezen: dit zijn de beste oplossingen tegen zweet

Sta je te zwoegen in de sportschool of stijgt het kwik op de thermometer? Zenuwachtig voor een belangrijk sollicitatiegesprek of dans je elk weekend de benen uit je lijf? Dan ontkom je haast niet aan wat zweetdruppels op je lichaam. Heel vervelend hè, de daardoor resulterende zweetplekken... Hoe kan je zweetplekken voorkomen? Met deze zes gouden tips tegen zweten maak je daar korte metten mee!

1. Weet wat je eet

Je verwacht het misschien niet, maar je voeding heeft invloed op je zweetproductie. Wat je vooral links moet laten liggen? Knoflook en uien (niet alleen voor een slechte adem dus), spicy foods, bewerkte voeding, producten met een hoog suikergehalte en eten dat veel transvetten bevat. Bewerkte voeding kan er namelijk voor zorgen dat je meer gaat zweten, omdat je lichaam de chemische stoffen af probeert te stoten door het eruit te zweten. Wat je dan wel moet eten om zweetluchtjes te voorkomen? Veel vers fruit en groenten, meergranen producten, vis en mager vlees.

2. Een goede deodorant

Wat te doen tegen zweetoksels? Een goed begin is het halve werk en een goede deodorant is een must. Denk bijvoorbeeld aan de Rexona Maximum Protection Rollers, nieuwe varianten binnen Rexona's Maximum Protection-lijn. Deze deo biedt de optimale bescherming tegen overmatige transpiratie en onaangename geurtjes waardoor je 48 uur lang beschermd bent én fris blijft. En dit is bewezen: geen andere roller beschermt beter tegen zweet*. Bang dat je met natte oksels komt te zitten nadat je de deo hebt aangebracht? No worries, het droogt snel en verzorgt ook nog eens de kwetsbare okselhuid. De nieuwe lijn is onder andere te verkrijgen bij Kruidvat.

*op basis van een in-vivo test 2017

3. Overdrijf 't niet met de cafeïne

Gooi jij elke ochtend drie koppen koffie achterover en neem je er gedurende de dag nog een paar? Tsja... Dat zou zomaar eens de oorzaak van jouw zweetplekjes kunnen zijn. Verschillende studies bewijzen dat cafeïne het centrale zenuwstelsel stimuleert, voor adrenaline in je lichaam zorgt en je lichaamstemperatuur verhoogt. Daar ga je meer van zweten en dat is nou net wat je wilt voorkomen.

4. Water, water, water!

We know, als je nog één keer hoort dat je twee liter water per dag moet drinken, word je gek. Maar we zeggen het toch, want genoeg water drinken heeft niet alleen invloed op je gewicht, huid, haar en nagels, maar zorgt er ook voor dat je minder zweet. Water helpt namelijk je lichaamstemperatuur te reguleren. Als je gehydrateerd bent, is je lichaamstemperatuur laag en zweet je dus minder. Score!

5. Scheer die oksels

Hoewel hairy pits tegenwoordig een trend lijken te zijn, is meer zweten een nare bijkomstigheid. Door je oksels te scheren zorg je ervoor dat meer lucht je huid kan bereiken. Hierdoor koelt de huid af en verdampt zweet sneller. Ook niet onbelangrijk: zweet in combinatie met okselhaar is een broedplaats voor bacteriën en zorgt voor nasty geurtjes.

6. Kies je outfit zorgvuldig uit

Je kleding kan ervoor zorgen dat je meer of minder zweet. Ja, echt waar! Je kunt nog zoveel deo gebruiken, als je niet de juiste outfit draagt behaal je niet het gewenste effect... What to do? Vermijd synthetische stoffen als nylon en polyester; ze zorgen voor een slechte luchtcirculatie. Kies liever voor katoen, linnen, zijde of wol. Deze natuurlijke stoffen absorberen het zweet van je lichaam en laten het sneller verdampen. Ook losse kleding zorgt voor een betere luchtcirculatie. Dus hoe leuk dat roze jurkje ook is... Als-ie zo synthetisch is als maar kan, kun je hem beter laten liggen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rexona.